(URC) L'Institut d'Estudis Catalans ha acollit el 25è aniversari del Lloc de la Dona, el centre d'atenció integral per a dones situat al barri del Raval de Barcelona. A la festa hi han participat les germanes oblates, juntament amb els professionals, laïcat, voluntariat i les dones del centre. Sota el lema '25 anys obrint horitzons i més...', també s'hi han fet presents moltes entitats i persones referents de les diferents administracions, així com amics i col·laboradors del Lloc de la Dona.
Des de 1996, el Centre ha estat una proposta d’atenció integral per a les dones en contextos de prostitució i exclusió social. “Des del treball en xarxa i en col·laboració amb altres entitats i amb la participació de les mateixes dones, hem compartit vida i obert nous horitzons de futur”, ha explicat la representant de les Germanes Oblates a Catalunya, Puri Alzola.
Compromís amb la transformació social
A l’inici de l’acte, Alzola ha destacat el llarg recorregut a Barcelona, on han treballat amb un compromís que “es nodreix dels fundadors José María Benito Serra i Antonia María de Oviedo, amb una forta sensibilitat envers les dones”. Tal com ha destacat la germana oblata, “ha estat un camí de lliurament a una pedagogia potenciadora per al procés de canvi i alliberament de les dones”.
Després d’aquest primer quart de segle, ha destacat el propòsit que el Lloc de la Dona continuï sent una proposta d’atenció integral, participativa i compromesa amb la transformació social. “Sentim un gran respecte per aquest camí fet i compartit amb aquestes dones valentes i fortes que han lluitat per fer-se un forat a la societat moltes vegades desigual i excloent”.
En línies de futur, Puri Alzola ha reafirmat el propòsit de continuar en aquest camí sent testimonis de com treballant “a poc a poc la veritat canvia i el patiment de les persones es transforma en superació”.
Reflexió i celebració
Durant l’esdeveniment, que ha tingut lloc aquest 29 de novembre, hi ha hagut diversos actes. Entre aquests, s'ha realitzat un debat sobre la realitat de la prostitució i el tràfic, coordinat per Mar Galcerán i en què han participat: Lourdes Perramón, superiora general de les germanes oblates, Rosa Cendón de SICAR-Adoratrices i Belén García d'Anem Per Feina. D’altra banda, la festa, s'ha amenitzat també amb l’actuació en directe de la cantant Gloria Casal, el grup Les dones de Blanc i el cor Dona Gospel format per dones del projecte.