Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) Fa 500 anys que l'Orde Hospitalari va iniciar la seva tasca apostòlica. Ho feia amb un hospital amb 400 llits. A Catalunya a través de la figura de Sant Benito Menni– s'implanta l'orde al carrer Muntaner, en una caseta petita per a nens escrofulosos. Aquella caseta la van traslladar més tard a la Diagonal, al segle XIX, on s'hi han quedat des d'aleshores i fins ara, transformada en l'Hospital Infantil Sant Joan de Déu d'Esplugues.

El que va néixer i es va desenvolupar en hospitals ha anat transformant la missió hospitalària fins a esdevenir una Institució que té presència als cinc continents, i que a Catalunya compta amb hospitals i centres assistencials, centres d'investigació i docència, així com serveis socials, centres de tutela i integració sociolaboral a Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Manresa i a Almacelles.

L'adaptació del carisma fundacional

Una missió, que neix de l'hospitalitat i que s'ha transformat per donar resposta a les necessitats de cada època. Aquest divendres dia 15 es presenta el llibre Siguiendo las huellas de San Juan de Dios hoy, una publicació que recull "la transformació del que era l'esperit que nosaltres teníem i que ara s'ha transformat en noves realitats", afirma el germà i autor del llibre, Pascual Piles.

Una tasca que en el passat es feia d'una manera i ara d'una altra, però "sempre basades en l'experiència fonamental del carisma nostre que és l'hospitalitat". El llibre, que obre la col·lecció Espiritualidad d'Edicions Sant Joan de Déu-Campus Docent, s'estructura en onze punts que finalitzen tot ells amb unes conclusions i un apartat de treball personal de reflexió. Una obra pensada per els membres de la família hospitalària, però que pot servir "per a la gent que no ens conegui i vulgui saber més sobre nosaltres i el nostre carisma".

Amb aquest rerefons l'orde hospitalari ja fa temps que treballa. "Nosaltres som religiosos i no volem perdre la nostra identitat". És per això que des de sempre han cultivat la unió de tots els grups, "dels que som i ens sentim religiosos i exercim l'hospitalitat des d'una missió apostòlica, i dels que potser no".

Escola d'Hospitalitat

Tenen clar que no es pot anar sempre amb el lliri a la mà, però no per això són ingenus i deixen que els seus principis es dilapidin. "Hospitalitat ha de tenir-la tothom, i també volem que totes les persones que treballen aquí tinguin una sensibilitat amb els nostres valors identitaris: el respecte, la qualitat, la responsabilitat i l'espiritualitat".

Per fer-ho la Província d'Aragó-San Rafel pretén promoure una Escola d'Hospitaltat, per a germans i col·laboradors, orientada a conèixer la figura, el carisma i el llegat de Sant Joan de Déu. "Realitzem moltes trobades perquè es vagin impregnant del nostre esperit, però no podem posar-los una injecció de fe", explica Piles.

L'acte de presentació del llibre comptarà amb la presència del Superior Provincial, el germà José Luis Fonseca, de l'autor del llibre, el germà Pascual Piles, i de la professora titular del Campus Docent, Anna Ramió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.