Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) La unió entre la paraula de Pere Casaldàliga i la llum de les fotografies de Joan Guerrero ha donat com a resultat una obra mestra. "Un homenatge humil a un claretià que està amb els més febles", ha explicat Marcel·lí López de l'editorial Claret durant la presentació del llibre Casaldàliga. La seva gent i les seves causes, de Joan Guerrero, aquest dimarts al vespre a la Sala Pere Casaldàliga de la llibreria claretiana.

Un llibre que és una simbiosi entre imatge i text i que permet fer un recorregut per tres etapes i moments vitals de Casaldàliga: el riu Araguaia, la seva gent i la seva persona.

Una vida dedicada als febles

Una obra que fa referència "a una vida al servei de l'Evangeli", ha remarcat el provincial dels claretians a Catalunya, Ricard Costa-Jussà, "nascuda i inspirada en la vocació i carisma claretià, lliurada a la gent i a les seves causes". Tres etapes de Casaldàliga que conté tres llengües i tres pròlegs i que per a Costa-Jussà "li evoca al record de tants camps de solidaritat viscuts amb l'ONG Enllaç Solidari, al costat de tants missioners claretians en terres brasileres".

Amb els poemes del bisbe es posa de manifest el que alimenta, fonamenta i sosté la vida de Pere: el quotidià i el servei als pobres. "Amb la seva experiència i obra Casaldàliga recorda que no pot haver-hi anunci i comunicació de l'evangeli que no vagi acompanyat del fet quotidià i la sensibilitat pels més febles". Un reflex de seguiment a Jesús que compta amb la "proximitat i el desviure's a favor de la vida i de la gent".

Una paraula que convoca i una imatge que evoca

El primer pròleg, el de l'etapa del riu Araguaia, ha anat a càrrec de Joan Soler, missioner claretià. Soler ha volgut denunciar la situació actual que viu el país brasiler. "És just que avui presentant aquesta obra manifestem el nostre dolor per la pantomima que viu el país degut a la corrupció que s'està patint". Casaldàliga amb la gent i les comunitats d'allà han lluitat sempre pel Brasil de la democràcia, dels drets humans i pels més febles. "S'està fent un cop d'estat encobert pels poders fàctics del país".

És des d'aquesta denuncia i lluita que la paraula de Casaldàliga "convoca a continuar des d'aquí els processos de lluita per totes aquestes causes al servei de la vida, del bé i de la dignitat", ha explicat Soler. "La paraula de Pere ens convoca a estar a prop, a fer aquesta Església i aquest servei a l'Evangeli des dels més febles", i fer-ho aquí, allà, continuant el treball a nivell local i a nivell global per "poder aportar el nostre gra de sorra per poder viure amb pau i dignitat".

Un llibre que convoca, a través de la paraula de Casaldàliga, i que aboca a través de les imatges d'en Joan. "Evoca paisatges, persones, col·lectius, moments...".

Com estàs? Viu!

I és que en Joan Guerrero, fotògraf de tota la vida que ha treballat en els mitjans més importants d'aquest país, ha donat plasticitat i estètica a la paraula de Pere. Una paraula que per a Francesc Escribano, periodista que coneix prou bé al bisbe, "és signe d'esperança". L'escriptor i director de la pel·lícula sobre Casaldàliga prologa la segona part del llibre, el de la seva gent. "La última imatge que tinc d'ell és exactament la que surt a la portada del llibre". Un Pere molt limitat per la malaltia del pàrquinson, a la capella amb un llibre, un cos recollit a la mínima expressió i amb dificultats per parlar.

"Aquesta és la primera imatge però quan parles amb ell i li preguntes com està et respon: Viu!". Aquest viu, afirma Escribano, ho diu amb força i "amb un desafiament". "Aquesta és la gran lliçó d'esperança que ens dóna ell amb tot el que ha fet i ens ha ensenyat". Per a Escribano el llibre capta l'essència i tota l'ànima de Pere, "i conté tota la llum de les imatges d'en Joan Guerrero".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.