Vés al contingut
Autories
bisbat-lleida-orgue-00
Fotografia: Bisbat de Lleida.
Galeria d'imatges

El nou orgue de la Catedral de Lleida s'ha inaugurat aquest diumenge 29 de setembre, en un acte massiu. L'orgue és una donació per part de la fundació japonesa Ueno-Gauken, que el tenia instal·lat a l’Ishibashi Memorial Hall de Tòquio. L'acte ha comptat amb diferents personalitats com el bisbe de Lleida, Salvador Giménez; el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el president de la fundació Ueno-Gauken Educational de Tòquio, Yoshiharu Ishibasi, entitat que ha donat l'orgue al Bisbat.

La celebració ha començat amb un acte litúrgic, acompanyat amb la música del nou orgue a càrrec de Lluís Climent i que ha tingut com a moment central la benedicció de l'instrument per part del bisbe Salvador Giménez. També s'han llegit lectures, pregàries, s'han cantat oracions i han intervingut algunes de les autoritats. Giménez ha destacat que l'arribada de l'orgue "és la culminació d'un gran desig de moltes persones" i ha recordat que feia tres anys que s'estava gestant. “A partir d'ara lloarà Déu amb les seves melodies i que tots els ciutadans podran gaudir-lo”, ha dit el bisbe. Per acabar, ha donat les gràcies a totes les persones que han intervingut a portar l'orgue i a les ajudes per part d'institucions, empreses i voluntaris.

“L'acte d'avui és important perquè té cura del patrimoni del país i s'hi compromet, incorpora un element musical per a les celebracions religioses i culturals i és un acte de col·laboració inèdit entre Tokio, Alemanya i Lleida”

El president de la Diputació de Lleida ha remarcat que "avui és un dia important per a la ciutat, la demarcació i la cultura" i que "Lleida recupera la seva posició al mapa". Talarn ha valorat que l'orgue és una connexió entre el creient i la divinitat, però també una connexió per als que els agrada la cultura. Per la seva part, Fèlix Larrosa ha assenyalat que "la Catedral recupera un orgue monumental per acompanyar les litúrgies i per impulsar el progrés musical de Lleida". Ha agraït la tasca del Bisbat per aconseguir-lo, així com a les empreses que ho han fet possible i a la fundació japonesa propietària de l'orgue. L'alcalde de Lleida ha destacat que l'instrument és "prova de la nostra aposta per la qualitat musical de la ciutat".

Finalment, el president de la Generalitat ha donat les gràcies a la fundació japonesa i a l'empresa alemanya constructora de l'instrument. "L'acte d'avui és important perquè té cura del patrimoni del país i s'hi compromet, incorpora un element musical per a les celebracions religioses i culturals i és un acte de col·laboració inèdit entre Tokio, Alemanya i Lleida", ha declarat Salvador Illa. El president ha assegurat que "aquests gestos d'actitud activa fan que un país vagi endavant".

Tot seguit, els centenars de persones que omplien la Catedral han gaudit d'un concert inaugural a càrrec de Miquel González, que ha interpretat diferents peces. D'altra banda, els assistents han pogut adquirir un llibre commemoratiu titulat Els orgues de la catedral nova de Lleida de Joan Agelet Gomà, Anna Esteve Florensa i Miquel González.

Un orgue alemany i japonès

L'orgue és obra de l'empresa orguenera alemanya Klais, que el va construir entre el 1974 i 1975 i la Fundació japonesa Ueno Gauke el tenia en una sala per a concerts, però que ha passat a tenir uns altres usos i ja no els hi era necessari l'orgue. Per aquest motiu, va decidir donar-lo a la diòcesi lleidatana. Es tracta d'un orgue de tubs d'estètica neo-barroca alemanya, ideal per a la interpretació històrica de música de Johann Sebastian Bach i els mestres barrocs de l'Europa del nord, de tres teclats manuals i pedaler, amb un conjunt de 36 registres i 2.278 tubs. La seva alçada en el punt més alt és de 9 metres i té un pes de 13 tones.

El Capítol de la Catedral ha assumit les despeses de transport, muntatge i harmonització de l'instrument properes al mig milió d'euros, que es cobreixen en part amb aportacions de la Diputació de Lleida i de la Paeria, d'empreses privades i de donatius particulars. Els interessats en fer donatius poden fer-ho a través de Bizum al número 09886, o bé amb un ingrés al compte corrent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.