(Bisbat de Lleida) La Catedral de Lleida ha acollit aquest diumenge la tradicional festa de la Mare de Déu de la Llitera, patrona de la Catedral. El bisbe Salvador Giménez va presidir la cerimònia acompanyat dels canonges i d'un grup de fidels.
La tradició d'aquesta festivitat es remunta l'any 1497 quan l'escultor Blai realitzà la primera versió de 'la Verge de la Llitera'. L'escultura es va fer per la seva exposició pública a la Seu Vella el dia de la seva festa i després per la processó de la dormició de la Mare de Déu pels carrers de la ciutat. L'historiador Jordi Curcó explica que la processó no deixa de fer-se mai i arriba a ser tan solemne com la del Corpus.
En algunes ocasions tingué caràcter de rogativa pública per sequera o plagues, com la del 1885 quan Lleida patí una epidèmia de còlera. Amb la proclamació de la República l'any 1931 la processó es va veure a obligada a aixoplugar-se a la Catedral, com a preludi de la seva suspensió, amb l'inici de la Guerra Civil quan la Catedral va ser saquejada i cremada amb la pèrdua d'elements rellevants d'obres d'art religiós, entre aquestes la Verge de la Llitera.
Com recorda Curcó, la tradició es refarà l'any 1960, quan els canonges de la Catedral encomanen una nova imatge de la Mare de Déu de la Llitera. L'any 2006 amb motiu del 225 aniversari de la consagració de la Catedral Nova i de la restauració de José A. Ferrer, la processó de la dormició de la Mare de Déu tornà de nou a voltar les naus de la Catedral recuperant el costum antic.