Vés al contingut
gatzara-jornades
Jornades Gatzara 2022.

Fundació Bayt al-Thaqafa L'Institut Europeu de la Mediterrània acollirà aquest dilluns l'acte inaugural de la nova edició de les Jornades Gatzara que s'allargaran fins al divendres 28 d'abril. Enguany, d'entre molts altres temes, les jornades se centraran en el llegat àrab en la ciència. També es podrà gaudir d'altres activitats per promoure la sensibilització i reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i seguir treballant per la diversitat i la cohesió social. Les inscripcions per a participar-hi ja són obertes.

L’acte inaugural serà espai de reflexió sobre el llegat àrab en ciència i la pèrdua de reconeixement en la seva transmissió fins avui dia. Es presentarà el marc ‘Les tradicions científiques en context islamicat: assimilació, desenvolupament i difusió’ escrit per Theo Loinaz, professor associat a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona i investigador d’història de la ciència islàmica, el qual es publicarà als Quaderns de la Mediterrània. L’acte seguirà amb una taula rodona amb Fatima El Bejjaji, llicenciada en filologia àrab amb màster en construcció i representació d’identitats culturals i creadora del projecte de formació literària 'Con(fines) Culturales' i Mostafà Shaimi, llicenciat en filosofia, coordinador del màster en Diversitat Religiosa: pensament, realitat i gestió a la Universitat de Girona (UdG) i investigador especialitzat en processos comunitaris.

Aquesta taula tractarà com l'articulació de la producció, transmissió del coneixement, impacta en la configuració de la societat, i en la concepció de determinades cultures i col·lectius. L’acte estarà conduït per Marc Oliveras i Ariadna Solé de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) de l’Ajuntament de Barcelona.

El rol de les dones, revertir l'impacte de la imposició occidental o transformar l'entorn educatiu; alguns dels temes de les Jornades Gatzara

Durant la resta de la setmana, es podrà experimentar la interculturalitat arabocatalana a través d’activitats molt diverses. Dimarts 25 d’abril a l’Església de Sant Pau del Camp es podrà gaudir d’una sessió a càrrec de Halil Bárcena, islamòleg especialitzat en sufisme i doctor en filologia per la Universitat de Barcelona, llicenciat en estudis àrabs i ciències de la informació, i Mireia Poch, especialitzada en mindfulness, gestió de persones i formadora de The World Community Christian Meditation, a Barcelona.

L’objectiu és reflexionar sobre el silenci com a pràctica espiritual essencial en el cristianisme i l’islam, que comparteix un mateix objectiu: la cerca de l’essència. L’acte, que serà moderat per Verónica Israel, de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, acabarà amb una meditació compartida a càrrec del grup de cant sama’a, Al-Wasl.

Dimecres 26 d’abril a la ESCI-UPF, School of International Studies, de la Universitat Pompeu Fabra, el jovent de l’Associació d’Estudiants Musulmans (AEM) i de l’Associació d’Estudiants Universitaris Musulmans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UMUAB) lideraran una dinàmica participativa i un debat sobre com transformar l’entorn educatiu i en la gestió de la diversitat, acompanyats per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) que també participarà i moderarà la taula.

Dijous 27 d’abril la Nau Bòstik acollirà l’obra de dones poetesses de l’Al-Àndalus amb una ponència a càrrec del poeta i periodista Mohamad Bitari i la poetessa i tècnica del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de Barcelona Fatima Saheb, amb l’objectiu de recuperar figures perdures per revertir l’impacte de la imposició occidental en la literatura i conèixer autores contemporànies.

Divendres 28 d’abril, a l’Espai Cultural Francesca Bonnemaisone, es podran compartir sabers i receptes elaborades per un grup de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa, tot posant en valor el coneixement i el rol de les dones en els espais de cures i salut al llarg de la història i en l’actualitat, en un taller dinamitzat per Zero Waste Barcelona i Fatima El Bejjaji. També hi participarà una representant de l’Àrea de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa i Núria Teixidó, exmetgessa voluntària de l’entitat.

Una iniciativa impulsada per una xarxa de més de 20 entitats

Les Jornades Gatzara comptaran, un any més, amb la col·laboració de l’escriptor i periodista Màrius Serra, qui compartirà Enigmàrius a les xarxes socials entorn de paraules d’origen àrab. Entre les persones participants se sortejaran àpats al restaurant Repartidor impulsat per la Fundació El Llindar, una iniciativa d’inserció laboral per a jovent en situació de vulnerabilitat.

A partir de la setmana de les Jornades, es podrà gaudir del programa Gatzara OFF, un seguit d’activitats per estendre l’acció de sensibilització durant la resta de l’any a través d’iniciatives cocreades amb desenes d’equipaments públics i projectes de la ciutat. Tallers de cal·ligrafia àrab Nasji, infantils, o una ruta sobre llegat àrab a Barcelona són alguns dels esdeveniments programats entorn ‘tot allò que compartim les cultures àrabs i la catalana’ a la ciutat de Barcelona. Espais com el Centre Cívic Vil·la Florida, el Centre Cívic Casa Orlandai, o el Centre Cívic Can Castelló ja s’han sumat a la iniciativa.

Les Jornades Gatzara són una iniciativa impulsada per la Fundació Bayt al-Thaqafa i organitzada en xarxa amb més de 20 entitats, equipaments i projectes culturals de la ciutat de Barcelona i que es consolida en la tercera edició.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.