(Arquebisbat de Tarragona) Experts en en els temes socials, mediambientals i del dret van participar en una taula rodona organitzada aquest dijous pel Departament de Mitjans de Comunicació Social de l’arquebisbat de Tarragona sobre al nova encíclica del papa Laudato si'. Hi van intervenir el delegat diocesà de pastoral social de l’arquebisbat, Santiago Soro; el prior de Poblet, Lluc Torcal, i Antoni Pigrau, catedràtic de dret internacional públic i Director del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona.
Mossèn Santiago Soro, el qual va fer un recorregut a través dels sis capítols en què s’estructura l’Encíclica, va destacar que en les primeres pàgines és on podem trobar les idees generals. "El Papa Francesc ens recorda que no som propietaris sinó administradors per tant, un crim contra la Natura és un crim contra nosaltres mateixos". Soro va afirmar que "no ens confessem gaire dels pecats socials", és per això que ens cal una conversió per veure que tota activitat humana és un acte moral.
"Hem rebut un món malalt que està en les nostres mans"
Per la seva part, el prior de Poblet, que és llicenciat en Física, explicava que amb Carta encíclica es veu clarament el paper que té la religió en l’ecologia. En paraules de Joan Pau II, el papa Francesc ens urgeix a una conversió ecològica. "Sense la trobada amb Crist, sense fixar els ulls en el Senyor serà difícil engegar actuacions per millorar el medi natural. La gestió dels recursos no pot anar deslligada de la dimensió contemplativa". Fra Lluc Torcal va explicar que la invitació que fa el Sant Pare és urgent i no neix de cap moda politicosocial, no és cap estratègia. "La urgència a la conversió és real perquè el clam de la Terra és molt gran. Hem rebut un món malalt que està en les nostres mans", va dir.
Des de la vessant del Dret internacional, Antoni Pigrau va qualificar l’Encíclica de "valenta i radical" ja que adopta una posició ben allunyada de la que defensen molts estats. "En aquest cas l’Encíclica té una projecció important, més enllà de l’Església Catòlica", va remarcar.
Pigrau va destacar els quatre aspectes de l’Encíclica que més li havien cridat l’atenció "com la unió entre crisi social i ambiental, la utilització de conceptes i principis alternatius, que han sorgit dels moviments socials, com són el 'deute ecològic, la justícia ambiental o el decreixement', la necessitat d’un replantejament radical quan es parla d’ecologia integral; i finalment, la defensa del paper de la societat civil com a reconeixement i esperança". Pigrau va compartir el seu anhel de que aquesta Encíclica tingui la projecció social i internacional que es mereix.
Va ser moderada per Francesc Xavier Rius, catedràtic a la Universitat Rovira i Virgili. L’acte, que va tenir lloc al Centre Tarraconense El Seminari, va comptar amb l’assistència del l'arquebisbe, Jaume Pujol i una gran afluència de públic.