(Salesians) El Conseller General per a la Comunicació Social dels salesians, el pare Filiberto González, reflexiona el missatge transmès pel papa Francesc sobre la crisi ecològica, especialment de l'enfocament de les noves tecnologies. Ho fa amb aquestes paraules:
«Amics i amigues,
Durant el meu viatge d'anada i tornada amb tren a Torí per participar a la trobada amb el Papa Francesc vaig poder llegir i reflexionar la Carta Encíclica 'Laudato si', i també vaig poder gaudir i "lloar al Senyor" per la germana naturalesa, per la casa comuna.
Vaig llegir amb més atenció el capítol tercer on el Papa parla de les arrels de la crisi ecològica atès que té tant a veure amb les noves tecnologies, per això amb les comunicacions socials: "No ens servirà descriure els símptomes, si no reconeixem l'arrel humana de la crisi ecològica. Hi ha una manera d'entendre la vida i l'acció humana que s'ha desviat i que contradiu la realitat fins danyar-la. Per què no podem aturar-nos a pensar-ho? En aquesta reflexió proposo que ens concentrem en el paradigma tecnocràtic dominant i en el lloc de l'ésser humà i de la seva acció en el món" (101).
Quan el Papa parla d'una "ecologia humana" per restaurar, col·loca la tecnologia just en el lloc que li correspon, al servei de l'home integral: "La humanitat ha ingressat en una nova era en la qual el poder tecnològic ens posa en una cruïlla . Som els hereus de dos segles d'enormes ones de canvi: el motor a vapor, el ferrocarril, el telègraf, l'electricitat, l'automòbil, l'avió, les indústries químiques, la medicina moderna, la informàtica i, més recentment, la revolució digital , la robòtica, les biotecnologies i les nanotecnologies. És just alegrar davant d'aquests avanços, i entusiasmar-davant de les àmplies possibilitats que ens obren aquestes constants novetats, perquè "la ciència i la tecnologia són un meravellós producte de la creativitat humana donada per Déu".
La modificació de la naturalesa amb fins útils és una característica de la humanitat des dels seus inicis, i així la tècnica "expressa la tensió de l'ànim humà cap a la superació gradual de certs condicionaments materials". La tecnologia ha posat remei a innombrables mals que danyaven i limitaven a l'ésser humà. No podem deixar de valorar i d'agrair el progrés tècnic, especialment en la medicina, l'enginyeria i les comunicacions. I com no reconèixer tots els esforços de molts científics i tècnics, que han aportat alternatives per a un desenvolupament sostenible?" (102).
Es tracta d'una ecologia harmònica que fa referència a Déu com a creador, l'home com el seu fill i a la naturalesa com la seva criatura. Per extensió les noves tecnologies entren dins d'aquesta lògica que no pot ser pervertida.
Us convido a llegir i a reflexionar aquesta Carta Encíclica, i també a gaudir-la i a lloar Déu, buscant reconstruir com a salesians comunicadors la casa comuna juntament amb tots els homes, particularment els joves de bona voluntat, d'acord sempre al pla original de Déu en Crist.
Us auguro una bona lectura i una bona comunicació de la Carta. Us saludem els membres del Dicasteri per a la Comunicació.»