Vés al contingut

(Fra Valentí Serra de Manresa) El dia 18 de juny fou publicada l’encíclica Laudato si', un títol que el papa Francesc ha manllevat de l’incipit del bellíssim Càntic de les Criatures o del Germà Sol, les “lloances de les criatures al Déu altíssim” que composà Sant Francesc d’Assís un any abans de la seva mort, durant la tardor de 1225. Amb la publicació d’aquest document pontifici tothom coincideix en assenyalar que el Papa, s’afegeix de manera clara i compromesa a la lluita contra el canvi climàtic tot defensant una ecologia integral, tal com ho assenyala el propi Papa Francesc en el subtítol d’aquesta encíclica sobre la cura de la casa comuna, que és la nostra “mare” la Terra, per dir-ho amb els mots del Sant Francesc d’Assís.

La família franciscana ha acollit amb especial joia i agraïment aquesta carta-encíclica que, més enllà d’una profunda reflexió des de la fe sobre l’ecologia, el Papa ens ofereix, també –sobretot-, algunes indicacions pràctiques que demanen una gran implicació personal i col·lectiva, ja que si aquestes indicacions papals són rectament aplicades “pels homes i dones de bona voluntat”, contribuiran positivament a salvaguardar i protegir la Terra que Déu-Creador ens ha donat perquè en tinguem una cura amorosa i que, malauradament, avui, per mor d’un abús indiscriminat dels recursos naturals la veiem greument afectada per la contaminació.

El papa Francesc, des de la seva gran autoritat moral ha volgut “fer alguna cosa” per tal de combatre els problemes ambientals que afecten la Terra i a través de l’encíclica Laudato si, vol oferir-nos algunes propostes i posar al nostre abast algunes pistes de solució per tal d’afrontar i superar els problemes ambientals d’aquesta “casa de tots” que és la Terra, ja que l’activitat humana desmesurada ha contribuït a alterar-ne el clima, especialment a causa de la crema exagerada de combustibles fòssils i de la destrucció indiscriminada de les selves, amb les conseqüències d’una enorme contaminació que afecta la diversitat biològica i que, alhora, comporta un escalfament global que ataca directament la capa atmosfèrica d’ozó.

El Sant Pare, conscient que “la cura de la casa comú”, la Terra, és un problema que afecta a tota la humanitat, a través de la seva encíclica “ens repta” i demana la col·laboració lleial de tothom ja que, tal com diu el Papa Francesc avui nosaltres “necessitem una nova solidaritat” (cf., núm. 14), car la suma acumulada d’escombreries, de contaminació i brutícia ens afecta negativament a tots.

Si som atents a tot allò que el papa Francesc assenyala en l’encíclica podrem contribuir a millorar el nostre equilibri ecològic, amb mesures senzilles i pràctiques que es poden adaptar als nostres hàbits domèstics, educant-nos plegats en el sentit de la responsabilitat personal. En efecte, tots hem de canviar d’actitud per solucionar els problemes ambientals i, malgrat l’extensió dels 246 apartats i de les dues pregàries que integren el cos de l’encíclica Laudato si, durant les nostres vacances estivals hem de fer l’esforç de llegir-la a fons i d’assimilar-ne bé els continguts, maldant de dur-los a la vida de cada dia.

Fra Valentí Serra de Manresa és caputxí i arxiver dels caputxins.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.