(Jordi Llisterri –CR) És un dels màxim coneixedors de l'islam des del món catòlic i va ser rector del Pontifici Institut d'Estudis Àrabs i Islàmics. I ha assessorat personalment als darrers papes sobre el món musulmà. Justo Lacunza és un missioner dels Pares Blancs que es va apropar a l'islam a través de l'estudi en diversos centres internacionals. Als estudis s'hi suma l'experiència haver viscut en una llarga llista de països de tradició musulmana.
Per això Justo Lacunza parla de l'islam amb autoritat. I afirma que "l'islam no et permet que matis el teu veí". Una violència que no es pot justificar: "Sobretot és injustificable la utilització d'una religió, en aquest cas l'islam, per matar al veí". Però els grups extremistes, "aquesta part nefasta de l'islam", saben que "quan utilitzen una religió estan utilitzant un element molt poderós, perquè toca l'ànima, la intel·ligència, i els sentiments".
Lacunza analitza la "lògica" perversa que condueix als atemptats de París. Són una mostra més de la bona organització i dels finançament del que disposen els grups extremistes islamistes. I apunta directament a l'Estat Islàmic. Per això, creu que la solució ha de sortit sobretot del món musulmà. Diu que "m'agradaria que els líders musulmans a nivell mundial no només condemnessin, sinó que defensessin la llibertat religiosa a tot el món i defensessin sense mitges tintes la dignitat de tota persona humana". Dues coses que en les que s'hi haurien de comprometre els governs de tots països.
Com a catòlic, Lacunza recorda que "l'Església demana que mirem els musulmans amb estimació". Fins i tot, "malgrat la persecució, les matances i les tortures que pateixen els cristians de l'Orient: el missatge de Jesús és el del perdó i la misericòrdia". També remarca que "hi ha milions de musulmans que busquen una vida feliç i tranquil·la" i que "senten vergonya" pels atacs terroristes com els de París.
I sobretot, afirma que als terroristes "no se'ls ha de donar els gust d'odiar-los, perquè l'odi no els fa mal a ells; em fa mal a mí". I ho diu també des de l'experiència d'haver viscut ben de prop el terrorisme islàmic. Ell agafava cada dia un dels autobusos que va explotar a Londres.
Aquest cap de setmana va ser a Barcelona per participar en la jornada anual del Grup Sant Jordi, aquest any dedicada a les religions com espai de sensatesa i llibertat. Ho explica en aquesta entrevista.