Vés al contingut
(Pere Tarrés) Uns 130 joves d’origen immigrant i en situació de vulnerabilitat social en 5 països d’Europa porten més de 8 mesos utilitzant la càmera de vídeo per explicar la seva realitat per tal que serveixin com a models d’inclusió a altres joves de la seva edat. YouthMe és el nom d’aquest projecte portat a terme per la Fundació Pere Tarrés que té per objectiu desenvolupar fórmules d’integració social, descobrir les potencialitats dels joves d’origen immigrant mitjançant el vídeo social participatiu.
La Fundació Pere Tarrés ha desenvolupat el projecte en 5 països europeus: Espanya, França, Itàlia, Romania i Grècia. A Espanya, s’ha centrat en Catalunya. Concretament s’ha treballat amb joves en situació de vulnerabilitat social a les poblacions de Barcelona, Salt, Mataró i Cornellà gràcies a la participació de 5 organitzacions socials que treballen amb joves en els seus territoris (Fundació SER.GI, Casal dels Infants, Salesians, Fundació El Llindar, ACISJF - IN VIA i Fundació Nazareth).
Joves resilients que esdevenen models per altres joves
Es tracta de nois i noies d’entre 14 i 23 anys de contextos migratoris: joves de famílies immigrades i joves que han emigrat sense referents adults com a menors no acompanyats. A través del vídeo han treballat les seves capacitats i habilitats, han reflectit el seu entorn, han potenciat la seva creativitat, el treball en equip, l’empatia i s’han convertit en protagonistes del seu propi canvi i del seu entorn. Amb el projecte YouthMe de la Fundació Pere Tarrés, a alguns d’aquests joves se’ls ha format per tal que siguin “crossworker” o resilients, persones que superen les seves dificultats i ajuden a altres joves que es troben en la mateixa problemàtica. D’aquesta manera, els vídeos pretenen ser un model per a altres joves que pateixen les mateixes dificultats.
Els estereotips negatius cap a la immigració que existeixen a la ciutat de Salt (Girona), els somnis personals de 12 noies immigrants, com seria el barri del Raval (Barcelona) si els joves tinguessin el poder o entrevistes sobre l’amor, l’amistat, la feina i la salut són alguns dels temes dels documentals que han realitzat els joves.
El projecte YouthMe de la Fundació Pere Tarrés proposa un model per la inclusió social i l’empoderament de col·lectius en situació de vulnerabilitat mitjançant el vídeo. Un model que aconsegueix descobrir les potencialitats que tenim les persones, creant vincles i treballant per transformar la nostra realitat.

El resultat d’aquest projecte i aquests documentals es podrà conèixer en el Seminari Internacional Joventut, Migració i Empoderament. Transferint la metodologia YouthME que es realitzarà a l’Auditori del MACBA de Barcelona els propers 13 i 14 de desembre. Consulta el programa de les jornades.

A continuació podeu veure 'Tras el objetivo', tràiler del documental participatiu que explica el projecte amb les imatges gravades pels propis joves produït per la Fundació Quepo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.