Vés al contingut

(Alba Sabaté) Donar veu als joves, siguin de la confessió i convicció que siguin. Aquest ha estat l’objectiu del primer YouVo Lab (Youth Voices), organitzat per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura el passat 22 de març a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI).

L’esdeveniment, d’un format innovador i col·laboratiu, va consistir en reunir joves de diferents religions i conviccions, molts dels quals no es coneixien entre sí, per tal de debatre i reflexionar sobre tres temes clau: identitat, felicitat i futur. Conduit per la periodista Glòria Barrete, el diàleg va tenir lloc al plató de la Facultat i amb un públic configurat per tots els participants de l’activitat.

L’objectiu, recollir les històries i testimonis de joves líders per promoure la llibertat individual, d’expressió, la diversitat i el coneixement, a més de reflexionar sobre els referents o influencers de les generacions futures.

Aquesta ha estat la primera activitat celebrada dins el programa de mobilitat IEMED 2018 de l’Institut Europeu de la Mediterrània i la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh. Amb el suport de l’esmentat programa, tres entitats membres de la xarxa han pogut participar també en l’activitat: Jovesolides (València), Asociación Juvenil Inter (Jerez de la Frontera) i Asociación Azarquiel (Sevilla). Altres col·laboradors de la iniciativa han estat Aleteia, la Càtedra de la Mística i la Comunicació i el grup de recerca STReaM (Society, Technology, Religion and Media).

Identitat, Felicitat, Futur

“La teva identitat es va forjant a mesura que els anys passen, amb les coses que aprens i amb tot plegat, tu pots treballar el teu caràcter per esdevenir la millor versió de tu mateix”, va explicar Lydia Dionís, estudiant de relacions internacionals a Blanquerna FCRI i membre de l’Església Unida de Terrassa. En el mateix sentit, Eugenia Pérez, de l’Asociación Juvenil Inter, va afegir que “quan viatges i coneixes persones que no són del teu entorn, la teva cultura s’engrandeix i això modifica i enriqueix la pròpia identitat”.

Sobre la felicitat, els joves també tenen molt a dir. A la pregunta “Ets feliç?”, el YouVo Lab va posar sobre la taula tota mena de reflexions. Graziella Carvalho, del Moviment dels Focolars, va assenyalar que la felicitat a la terra és una construcció. Josefina Aranda, per la seva banda, de l’entitat Jovesolides, opinava que hi ha moments de felicitat, però “la felicitat com a estat no existeix”. Des de la Comunitat Bahà’í, el jove estudiant de batxillerat Darío Arjomandi, comentava que ell no relacionaria directament la felicitat amb la fe, però sí que tenia clar que “la fe ens pot guiar en el camí a la felicitat”.

I el demà? Quina influència té en l’avui? “Les decisions actuals evidentment condicionen el futur però no ens hem d’obsessionar i deixar de viure el present”, reflexionava Anas Bentaouet, de l’Asociación Azarquiel. L’activitat va ser també un espai de trobada intergeneracional, ja que el format va facilitar que persones adultes també fessin la seva aportació. Així, l’escultor Guido Dettoni va contribuir al debat i va aconsellar, des de l’experiència, els seus interlocutors. En aquest sentit, Dettoni va voler deixar clar que “el futur entès com a objectiu pot condicionar les accions del present, però quan parlem de futur no és només pels objectius a aconseguir, també per la capacitat que tenim i tindrem de viure”.

D’aquesta manera, aquesta sessió de preguntes i respostes es va desenvolupar en un ambient íntim, de confiança, sinceritat i voluntat de diàleg i entesa. El format YouVo Lab es presenta doncs com un nou espai de debat de diferents punts de vista, perspectives i confessions. Els vídeos de la jornada amb les principals reflexions es publicaran properament a les xarxes de l’Observatori Blanquerna.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.