Aquest pròxim dimarts 30 de juliol començarà una nova edició del Campobosco, una trobada juvenil salesiana que reuneix 600 joves que visitaran els llocs salesians de Don Bosco i María Mazzarello a Barcelona, Mornese o Torí fins al 8 d'agost. Una trobada que enguany compta amb el lema Et donaré la mestra, comptarà amb 600 participants, de 19 anys d’edat en endavant, pertanyents al Moviment Juvenil Salesià (MJS) de salesians i salesianes d’Espanya i Portugal.
Organitzat per la Pastoral Juvenil Salesiana d’ambdós països, els participants, animadors de Centres Juvenils salesians majoritàriament, visitaran, del 30 de juliol al 8 d’agost, els llocs salesians més importants del naixement del carisma salesià, reflectit a la vida i obra dels sants Joan Bosco i Maria Mazzarello (Maín). Alguns d’aquests llocs són a Barcelona (els quals va visitar Don Bosco), però, sobretot, a I Becchi, Mornese, Chieri i Torí-Valdocco (aquests últims a Itàlia).
Els objectius de la trobada són fer vida cristiana trobant-se amb Jesús a través de l’experiència de vida catòlica que van viure Don Bosco, Maín i els joves del primer oratori; proposar les figures dels joves sants que van florir a Valdocco i Mornese com a inspiració per al mateix projecte de vida evangèlic; i viure el sentit d’Església des del protagonisme juvenil i la comunió carismàtica en sintonia amb tota la comunitat cristiana que camina cap al sínode.
“El Campobosco sempre és un regal de trobada", afirmen des de l'organització. L’experiència, expliquen, "toca el més profund dels qui hi participen, afavorint un viatge interior a les arrels del nostre carisma salesià que enforteix encara més el que som i fem a cadascuna de les nostres Cases".
Visitar els llocs dels orígens, reconeixen, "remou el nostre cor i ens remet les nostres arrels que ens recorden qui som i els qui estem cridats a ser en l’Església i al món". L’experiència, confessen, "no deixa indiferent a ningú i, certament, marca un abans i un després en la vida cristiana dels joves que hi participen”.
Itinerari previst
El punt de partida serà Barcelona, amb la inauguració de la trobada aquest dimarts 30 de juliol. Don Bosco va visitar la ciutat comtal a l’abril-maig de 1886, dos anys abans de la seva mort. La ruta continuarà, després d’un llarg viatge en autobusos travessant França, pel Piemont italià. Els joves s’allotjaran al Colle Don Bosco a I Becchi, lloc on va néixer Juan Bosco l’agost de 1815. Des d’allà es desplaçaran a Chieri, al seminari del qual es va formar com a sacerdot el fundador de la Congregació Salesiana, i a altres pobles i ciutats significatives a la seva vida. També passaran per Mornese, terra d’origen de Maria Mazzarello, cofundadora amb Don Bosco de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes). Torí-Valdocco serà el darrer destí del pelegrinatge juvenil, per visitar el primer oratori salesià i la Basílica de Maria Auxiliadora, així com a la mateixa ciutat, alguns dels llocs on Don Bosco va desenvolupar la seva missió entre els joves.
A més dels llocs i dels sants salesians, els participants es trobaran i sentiran les paraules del Rector Major, Ángel Fernández Artime; de la Superiora General de les Salesianes, Chiara Cazzuola; del Conseller per a la Pastoral Juvenil dels Salesians, Miguel Ángel García Morcuende; de la Consellera per a la Pastoral Juvenil de les Salesianes, Runita Galve; del Conseller Regional per a Europa Mediterrània, Juan Carlos Pérez Godoy; dels Provincials d’Espanya, Fernando García (SSM) i Fernando Miranda (SMX);de la Provincial de les Salesianes a Espanya, Charo Ten, i el Director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ) d’Espanya, José Miguel Núñez.
Una app pròpia
Com ja va passar en les edicions anteriors de 2018 i 2022, els joves participants comptaran amb una aplicació de mòbil per accedir a tota la informació del Campobosco. L’app ha estat desenvolupada per Carlos Magán, animador del Centre Juvenil Salesians Atocha de Madrid, enginyer en Telecomunicacions.
A l’app d’aquesta edició, els joves participants tenen la possibilitat d’entrar a un quadern de viatges amb diferents apartats: una introducció, que posa en context la realització d’aquest Campobosco 2024; un apartat cronològic d’història, amb els moments més destacats de Don Bosco, Maín o dels Salesians i Filles de Maria Auxiliadora; l’apartat de materials (amb el sentit del dia i la pregària de la nit des del dia d’inauguració fins al de cloenda); una carpeta de visites, on s’especifica els llocs que es visiten en aquesta trobada juvenil; un altre apartat d’horaris, perquè cap jove es ‘despisti’; un espai on es fa al·lusió a ‘aprofundeix’, com a ajuda per interioritzar en un mateix; i, finalment, l’apartat de l’himne, amb la lletra de la cançó oficial d’aquesta trobada: “Et donaré la Mestra”.
Amb aquesta iniciativa, els participants no necessiten material imprès per poder seguir la trobada. A més, podeu configurar l’app per rebre alertes que us recordin l’activitat que toca en cada moment.