(Glòria Barrete –Esparreguera/CR) En època de Carlemany, al segle IX, es fan a Catalunya les primeres representacions de teatre religiós, conegudes com a representació de La Passió, dos segles abans que a la resta de la Península Ibèrica. Serà, però, a l’Alta Edat Mitjana quan es produeixi l’eclosió de les Passions tal i com avui dia les coneixem. La més antiga documentada és la Passió de Cervera, del segle XV, però hi ha la d’Ulldecona que té documentació del 1512 o la d’Olesa i Esparreguera que també compten amb cinc-cents anys d’història. I és que per tot el país hi ha Passions. Aquest cap de setmana Esparreguera ha acollit la trobada europea de Passions, Europassion, amb participants de tretze països.
Catalunya, afirma Jordi Carapuig, president de la Federació Catalana de Passions, “és terra de Passions”. La Passió és, explica, “cultura popular, és poble i porta el nom dels pobles i comarques d’arreu”. Una tradició que també té presència arreu d’Europa i que té com a repte general després de la pandèmia “seguir sent un exemple de teatre d’alt nivell”.
La pandèmia de la Covid-19 ha passat factura també a les Passions. En molts casos, com explica Yves Feuvrier, president de la Passió de Loudeac a França, s’ha cobrat la vida d’alguns membres de la companyia que tenien un rol important. “Això crea el repte d’atraure gent jove per representar la Passió que pugui substituir la gent gran de la companyia”. Una tradició que va molt més enllà de la representació de l’obra i que en molts casos, pels creients, afirma Flavio Sialino, president de la federació Italiana de Passions, és una oportunitat perquè la gent s’apropi per conèixer “què és la paraula de Crist”.
La trobada d’Europassion s’ha celebrat a Esparreguera amb motiu dels quaranta anys de la seva fundació. Una iniciativa que es va gestar l’any 1982 al monestir de Montserrat i a causa d’una primera trobada entre les Passions d’Esparreguera, Olesa, Ulldecona i Loudéac, Nancy i Masevaux de França.