Vés al contingut

Per saber-ne més

(Bisbat de Girona) Enguany la família salesiana celebra els dos segles del naixement del seu fundador, sant Joan Bosco. Els salesians són presents a Girona d'ençà de 1892 i des de 1980 tenen cura pastoral de la parròquia de Santa Eugènia de Ter. Amb aquest motiu la comunitat salesiana ha organitzat un programa d'actes que es perllongarà fins el mes de maig. El capvespre d'aquest dijous, a la Casa de Cultura, el doctor Joaquim Nadal, de la UdG, exalcalde de la ciutat, exdiputat al Parlament i exconseller, va pronunciar una conferència sobre la presència salesiana a terres gironines. Ho va fer seguin una cronologia inversa amb efemèrides que van des d'aquest 2015 fins arribar al 1891, quan es signen les escriptures de propietat dels terrenys de les finques la Boscosa (carretera de Banyoles) i la Manola, al barri de Pedret, aleshores terme municipal de Sant Daniel. Igualment evocà l'estada del fundador a la ciutat el 1886.



Respecte de l'acció pastoral, educativa i social dels salesians entre nosaltres, ho situà en tres etapes: des de la seva arribada fins l'esclat de la Geurra Civil, centrada en la granja/escola, l'edificació de l'església de Maria Auxiliadora i en l'acció d'ensenyament en el col·legi, el noviciat i filosofat. Després del conflicte civil, es recupera l'acció salesiana en el col·legi i el seminari menor. Finalment a partir de l'any 1980 els salesians es traslladen a la parròquia de Santa Eugènia.



El conferenciant evocà les situacions semblants de l'arribada dels salesians, situats en una casa molt senzilla de Pedret i també a Santa Eugènia, en diversos espais molt discrets, però prioritzant establir una estructura parroquial i social, d'atenció a les necessitats formatives i educatives, especialment dels joves, i deixant com darrera prioritat l'edificació de l'església parroquial.



Precisament aquest compromís amb el món del treball fou l'eix conceptual de la conferència, més enllà dels referents històrics. Explicà Nadal, com Don Bosco copsà la realitat del món industrial de Piemont, per organitzar els centres de formació del aprenents, una implicació dels salesians que definí com "la dels capellans obrers del segle XIX". Un compromís semblant al que han seguit i segueixen mantenint els salesians fins els nostres dies. Per tot plegat els donava les gràcies. Al costat del conferenciant hi era present la comunitat salesiana i entre el nombrós públic molts exalumnes dels salesians a Girona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.