Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Aquest dimarts a la tarda el Museu Bíblic Tarraconense ha fet un pas més en la consolidació de l’espai d’interpretació “Tarracròpolis”, inaugurat el desembre de 2020 de la mà de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el mateix Museu Bíblic. Ho ha fet amb la presentació del llibre col·lectiu Tarracròpolis. Un viatge de 2.000 anys d’història, que culmina la tasca de recerca i suposa l’entrada a una nova fase, la de difusió.

La presentació ha tingut lloc als jardins del museu, un lloc que com ha explicat l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas anteriorment era conegut com la Casa dels Concilis, ja que hi havia l’arxiu de tots els concilis que se celebraven a Tarragona.

El llibre, que conté tots els elements gràfics que es poden trobar a l’espai d’interpretació “Tarracròpolis”, és un recorregut per la història de l’acròpolis de Tarragona des de l’època romana fins als nostres dies. Les imatges van acompanyades dels textos de Josep M. Brull Alabart, Diana Gorostidi Pi (URV-ICAC), Josep M. Macias Solé (ICAC), Lluís M. Moncunill Cirac, Andreu Muñoz Melgar (MBT-ICAC), Andreu Muñoz Virgili, Míriam Ramon Mas i Immaculada Teixell Navarro.

La quarta fase d’un projecte de futur

Andreu Muñoz, director del Museu Diocesà de Tarragona, ha començat l’acte destacant la importància d’aquesta publicació, que permetrà “difondre una tasca de recerca que evidentment queda amagada i ara pot sortir a la llum”. Com ha explicat, el llibre complementa la visita al Museu Bíblic, i suposa l’inici d’una nova etapa per a l’espai d’interpretació “Tarracròpolis”, que tindrà continuïtat en un futur: “Hi ha més intervencions arqueològiques previstes, tant a la catedral com al museu diocesà”.

Dins d’aquesta fase hi ha un aspecte que a partir d'ara prendrà una especial rellevància: el paper pedagògic de l’espai d’interpretació i del Museu Bíblic. En aquest sentit, Planellas ha manifestat que el museu és “una bona eina perquè les pedres puguin parlar, i perquè ens expliquin el seu passat”. L'arquebisbe ha recordat el gran nombre de visites que el museu rep cada setmana per part de grups de joves i infants, un fet que “és molt positiu perquè puguin conèixer la història de la ciutat i els valors que l’envolten”.

És precisament per aquest motiu que Josep Maria Macias Solé, investigador de l’ICAC, ha destacat la importància d’utilitzar recursos més visuals, com les reconstruccions arquitectòniques i un conjunt de reproduccions en 3D que formen part de l’espai d’interpretació i que també recull aquest llibre. Totes aquestes imatges es poden visualitzar en pdf a través de les webs del Museu Bíblic i de l’ICAC.

La publicació d’aquest llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de fins a vuit institucions, que juntament amb les més de 25 persones que hi han intervingut, han fet que tinguem a la nostra disposició un nou instrument per a conèixer els 2.000 anys d’història de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.