ANNA GUIMERÀ –CR “Joan Alsina ens ha ensenyat que el que ens ha de marcar a la vida és la marera de viure-la i no les normes que hem de seguir”, comenta el membre del grup de Justícia i Pau de Malgrat de Mar, Quim Duran. El pròxim dimarts 19 de setembre es commemoren els 50 anys de la mort de Joan Alsina, i Malgrat de Mar, on ell havia estat vicari, celebra diferents actes per commemorar-lo.
Joan Alsina i Hortós va néixer a Castelló d’Empúries el 28 d’abril de 1942. El 30 de gener de 1968 se’n va anar a Xile com a missioner. Alsina simpatitzava amb el partit de Salvador Allende que el 4 de setembre del 1970 va guanyar les eleccions. Mesos més tard, l’11 de setembre de 1973, es produeix el cop d’estat del general Pinochet i la mort del president Salvador Allende. El 19 de setembre de 1973, detenen a Alsina, el torturen i aquella mateixa nit el van assassinar.
“No em tapis els ulls, vull veure’t per poder donar-te el perdó”. Aquesta va ser la frase que Joan Alsina li va dir al soldat que el va afusellar. Quim Duran ens explica que Alsina tenia molt interioritzat el concepte de perdó: “La majoria de mortals serien incapaços fer-ho això, ell sabia el que era realment perdonar”.
Joan Alsina, el capellà-obrer
La commemoració dels 50 anys de la mort de Joan Alsina també ajuda a recordar totes les víctimes que ha provocat, i encara avui provoca, la violència desenfrenada de les dictadures. “A ell li hauria agradat que el recordéssim així amb més gent”, exclama Duran. Alsina va ser un mossèn que va dedicar la seva vida amb els més febles “com va fer Jesús i com molts altres mossens”. Per això, segons Duran, és important aquesta commemoració.
“Era una persona massa lliure, i això no ho accepta el poder, ni el d'ara, ni el de Xile l'any 1973”, comenta Duran. Alsina estava “tocat pel vent renovador del Concili Vaticà II” i per això va adquirir el compromís amb el poble xilè i amb la seva tasca de capellà-obrer.
Per la gent que el coneixia, Joan Alsina és el seu profeta i màrtir del nivell d'altres que també es tenen com a exemples. “Tenia una espiritualitat profunda i compromesa”, afegeix. Duran també relata com la seva tràgica mort n'ha magnificat la seva figura i valora altres capellans d'aquella època que s'incardinaven al mig de la societat amb un compromís explícit pels pobres i pels més petits d'aquest món.
Girona, Castelló d’Empúries, Figueres o Medinyà són algunes de les poblacions que han preparat actes com taules rodones, lectures i misses. Malgrat de Mar també n’és un d’ells. Aquest divendres 15 de setembre han fet un acte en commemoració a Joan Alsina, Salvador Allende i el cantautor Victor Jara. “Hem lligat a Joan Alsina amb el moment històric d’aquell moment”, concreta el membre de Justícia i Pau de Malgrat de Mar. El diumenge 17 de setembre a la Plaça Joan Alsina de Malgrat de Mar, on hi ha un monument del mossèn, es farà un petit acte de memòria i record, i després s'oferirà un ram de flors. El dia 19 de setembre, tancant els actes de commemoració, se celebrarà una missa.
Joan Alsina, vinculat sempre amb el compromís sociopolític
Joan Alsina i Hortós va nèixer a Castelló d’Empúries el 28 d’abril de 1942. Va estudiar al Seminari de Girona, i va ser ordenat sacerdot el 12 de setembre de 1965. Després va exercir el ministeri sacerdotal fent de vicari a Malgrat de Mar durant dos anys. Se’n va anar a Xile el 30 de gener de 1968 i va ser destinat a la ciutat portuària de San Antonio. Allà va connectar ben aviat amb la classe treballadora, amb les barriades més pobres i va assumir el compromís sociopolític que l’hora i el lloc exigien. El 4 de setembre de 1970, el poble vota a les urnes el govern de la Unitat Popular i Salvador Allende guanya. Alsina es trasllada a l’hospital de San Juan de Dios de Santiago, per estar prop d’aquells qui ho necessitaven.
Pocs mesos més tard, l’11 de setembre de 1973, es produeix el cop d’estat del general Pinochet i la mort del president Salvador Allende. El 19 de setembre de 1973, detenen a Alsina, el torturen i aquella mateixa nit el van assassinar.