Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Roda de Premsa jesuïtes

Jordi Llisterri -CR El delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Enric Puiggròs ha comparegut aquest dimecres davant dels mitjans de comunicació per anunciar noves accions dirigides a la cura de les víctimes i a la investigació dels casos d’abusos ocorreguts en el passat als col·legis jesuïtes de Catalunya. Entre aquestes, es comptarà amb institucions externes per afrontar els casos. “Hem fet els passos necessaris, però no suficients”, ha reconegut després que el 2021 ja presentessin un primer informe sobre els casos d'abusos que havien afectat la Companyia de Jesús les darreres dècades.

Les noves mesures s’han presentat després que a través dels mitjans de comunicació apareguessin noves víctimes en l’entorn del col·legi de Casp que fins ara no havien parlat. En nom de la institució, Enric Puiggròs ha condemnat aquests fets i ha demanat perdó a les víctimes pel sofriment causat.

“Se’ns està demanant clarificar la gestió del passat”, ha explicat Puiggròs, qui també ha reconegut que han vist que “la investigació interna té un recorregut limitat”. Per això, a partir d’ara, els jesuïtes de Catalunya comptaran amb la col·laboració del bufet d’advocats RocaJunyent com a entitat externa. La seva funció serà examinar tota la informació disponible sobre els casos del passat i la gestió que se’n va fer per clarificar les responsabilitats que se’n deriven. “Cas per cas”, la Companyia de Jesús assumirà el que va passar.

Els jesuïtes de Catalunya comptaran amb la col·laboració del bufet d’advocats RocaJunyent com a entitat externa

Una altra mesura per l’atenció i la cura de les víctimes serà la col·laboració amb Asociación para la Mediación, el Encuentro y la Escucha (AMEE). Aquesta associació s'encarregarà de l'escolta i l'acompanyament, així com de la mediació per promoure mesures restauratives. Puiggròs ha dit que “comprenen la dificultat de les víctimes d’adreçar-se a la institució on han patit”. Les persones que vulguin adreçar-se a aquesta institució trobaran els canals de contacte a la seva web: “Volem posar els mitjans per salvar els obstacles que hi pugui haver amb les víctimes”.

D’altra banda, s'ha contactat amb el Síndic de Greuges de Barcelona, per contrastar aquest procés i les accions previstes, i explorar camins de col·laboració. També s’està fent el mateix treball amb la síndica de greuges de Catalunya.

El delegat dels jesuïtes de Catalunya ha animat a totes les víctimes a adreçar-se a la justícia ordinària, tot i que “sabem que la prescripció fa més difícil una investigació”. I ha insistit en la plena disposició a col·laborar en tots els processos que es duguin a terme des de la justícia ordinària o des de qualsevol institució.

Comptem amb els protocols i les eines perquè això no es torni a repetir

Finalment, Puiggròs ha remarcat la feina que s’està fent en els entorns educatius dels jesuïtes per “garantir que comptem amb els protocols i les eines perquè això no es torni a repetir”. “Qualsevol persona que entra en una escola rep una formació suficient en prevenció d’abusos”, un treball amb la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet. Tot i això, ha reconegut que “per més mitjans que posem no podem evitar al 100% el risc que en el futur hi hagi un cas d’abusos en les nostres escoles”, com en qualsevol espai educatiu.

També ha reconegut que la publicació de casos ha suposat “un trencament” a la comunitat educativa per la relació personal amb les persones afectades i perquè “ha projectat una ombra de dubte sobre els educadors de l’escola”. Puiggròs ha explicat que cal temps per reposar-ho i que “és molt dolorós com a jesuïta”. I ha agraït “l’exigència i el suport” que també han rebut des de les famílies i responsables de les escoles. D’altra banda, responent als periodistes, Puiggròs ha assegurat que “els jesuïtes catalans no van enviar pederastes a Bolívia” i que aquesta situació es va produir en un moment de moltes vocacions i molta mobilitat entre els jesuïtes a tot el món.

Puiggròs ha tancat la seva intervenció davant la premsa assegurant que volen ser més proactius en la revisió del passat i que són conscients que “cal donar una passa més: ho hem de fer millor”. I ha remarcat que “la Companyia de Jesús s’està prenent això molt seriosament a tot el món” i que “hem après de la situació”.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.