Vés al contingut

(Jesuïtes) Als seus 85 anys i després de més de 35 anys a Bolívia, el jesuïta català i teòleg Víctor Codina s’ha animat a posar per escrits alguns dels seus somnis de vell teòleg. Així és com ha titulat el llibre que ha presentat aquest dilluns a Barcelona, a la seu de Cristianisme i Justícia, centre d'estudis del que forma part i amb el que col·labora habitualment tant des de Bolívia com durant les seves estades a Barcelona.

A Sueños de un viejo teólogo publicat per Mensajero, Codina reflexiona sobre temes candents de l’Església i de la teologia d’avui. Són els temes que l'han ocupat al llarg de la seva trajectòria com a teòleg. Ara, amb la llibertat i la serenitat que donen els anys i la jubilació, així com el clima de confiança suscitat per l’arribada del papa Francesc, ha decidit a abordar aquestes qüestions en clau utòpica, presentant els seus somnis per a l'Església.

Una obra de frontera

"És una obra de frontera", va dir el jesuïta Josep Rambla, "i la frontera és lloc de risc". Així, segons Rambla, "no és una lectura recomanable per a persones porugues o mandroses, sino per a qui vulgui respirar aire fresc i treballar per una església més cristiana i una societat més fraterna".

Rambla va insistir precisament, durant l'acte de presentació, que és un llibre que implica i interpel·la al lector, el convida a llegir, pensar i també somiar. També va voler remarcar la solidesa de l'obra, que recull tota l'experiència i trajectòria de l'autor: les seves vivències del concili i el post-concili, la tasca desenvolupada en la formació de jesuïtes, la seva implicació en barris populars i en lluites socials, així com la seva experiència a l'Amèrica Llatina, combinant el treball acadèmic i teològic a la Universitat Catòlica de Cochabamba amb el contacte amb la realitat.

Somnis compartits

Aquests somnis poden ser compartits per moltes altres persones i "voldria que ajudin a viure a la vida cristiana amb més llibertat i profunditat", va dir Codina. El llibre el dedica als joves perquè li agradaria, sobretot, "que ajudi els joves a tenir una altra imatge de l'Església".

Entre els somnis que trobarem al llibre, hi ha una teologia que respongui als interrogants d’avui, no als d’ahir, i que s’expressi en el llenguatge del món d’avui. L’autor també somia amb una església diferent, sense exclusions de cap tipus, amb igualtat de drets i obligacions, on la dona ocupi el lloc i el rol que Déu li ha atorgat.

"Ha posat paraules a molts dels meus somnis i dubtes, en relació al conflicte que sentia com a feminista i com a creient", deia Sonia Herrera, editora del blog de Cristianisme i Justícia, que també va acompanyar l'autor aquest dilluns. Tot i admetre que es va acostar a l'obra amb certa por, per la barrera que pot suposar un llibre de teologia, Herrera n'ha destacat l'estil planer i accessible.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.