Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
la-mesias-javis-00

ANNA GUIMERÀ –CRDemà, dijous 16 de novembre, s'estrena l'últim episodi de La Mesias, la nova sèrie de moda que ve de la mà de la parella Javier Ambrossi i Javier Calvo. Com tot el que fan “els Javis”, la sèrie obre debats, planteja preguntes i genera tota mena de reaccions a través de les xarxes socials. I, aquesta vegada, un dels temes que ha centrat l'estrena a Movistar+ és la religió i el tractament que es fa a la sèrie sobre aquesta. Però ells ho tenen clar: “La Mesias no està en contra de cap de les creences religioses, més ben dit assenyala a aquells que imposen les seves idees”.

La història de La Mesias relata com el vídeo viral d'un grup de música pop cristiana compost per diverses germanes impacta a la vida de la Irene i l’Enric, dos germans turmentats per una infància marcada pel fanatisme religiós i d’una mare amb deliris messiànics.


La sinopsi pot fer preveure la temàtica central, però la sèrie dels Javis “no se centra en l'experiència religiosa en general, sinó en els diversos impactes que pot tenir la recerca del sentit”, explica el degà de la Facultat d’educació social i treball social Pere Tarrés – URL i expert en cultura i mitjans de comunicació, Joan-Andreu Rocha. I és que La Mesias parla d’una realitat molt vigent com és l’experiència espiritual tal com s'entén al món contemporani: “És una realitat molt més àmplia que l’experiència religiosa, agafen una perspectiva real de l’espiritualitat”.

“Javier Calvo i javier Ambrossi tracten la temàtica religiosa amb respecte i saben molt bé com tractar certs temes”

Les il·luminacions de la mare i el seguiment incondicional del seu marit, són algunes de les referències que “poden portar a confusió si no es coneix prou en les tradicions religioses cristianes catòliques”. “Per contra, també hi ha referències com el capellà que es qüestiona les il·luminacions de la mare o el festival cristià, que són referències més verídiques de les vivències del catolicisme”, explica el degà de la Facultat d’educació social i treball social Pere Tarrés – URL.

Javier Ambrossi i Javier Clavo han mostrat com pot afectar la recerca de sentit espiritual d’una forma esbiaixada, a partir d’una dona que està obsessionada amb ella mateixa i el seu èxit. Durant la Masterclass organitzada pel festival de Serializados a l’Auditori Blanquerna el passat 18 d’octubre, Javier Calvo va parlar de què era per ells la fe: “Per nosaltres la fe és útil, tota mena de fe”. “És una eina que els humans moltes vegades necessitem trobar algun sentit”, va afegir.

Un repartiment de luxe

Els Javis també valoren Catalunya com a “un espai ple de riquesa visual”. Tota la sèrie ha estat rodada a Catalunya perquè, segons ells, la bellesa i els paisatges catalans inspiren. A més, la muntanya de Montserrat i els seus voltants han estat un dels protagonistes de la sèrie. També han fet present el català: “Al final, és la llengua d’aquest territori i havia de ser-hi present”. “Forma part de tota la riquesa cultural de Catalunya i ens encanta”, afegia Ambrossi.

Macarena García, Roger Casamajor, Lola Dueñas, Carmen Machi, Ana Rujas, Albert Pla i Amaia Romero són algunes de les cares més conegudes del repartiment de La Mesias. Una producció de Movistar+ que ha estat més de 3 anys en procés de construcció i que l’agost del 2022 va iniciar el seu rodatge fins a inicis del 2023. La sèrie estrena el seu últim capítol, demà dijous 16 de novembre.

Temàtica espiritual, una temàtica de moda

No és la primera vegada que ‘els Javis’ tracten la temàtica religiosa en els seus projectes. L’obra de teatre, i posteriorment pel·lícula, La Llamada, exposa la vida d’una jove que sent la crida de Déu a través de les cançons de la cantant Whitney Houston. “Calvo i Ambrossi tracten la temàtica religiosa amb respecte i saben molt bé com tractar certs temes”, afirma Rocha.

Joan-Andreu Rocha explica la tendència actual de tractar temes espirituals a l’audiovisual: “Actualment, tenim molta oferta de sèries i pel·lícules que parlen de la recerca del sentit més espiritual”. Un clar exemple és la sèrie El Elegido, de Netflix, on un infant de 12 anys descobreix que pot fer els mateixos miracles que Jesús. Un altre és Midnight Mass, també es pot trobar a Netflix, on un carismàtic sacerdot porta miracles i misteris a una comunitat que estava a punt de l’extinció. I també ho és Jinn, que se centra amb la figura de la mitologia àrab preislàmica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.