Vés al contingut

(Alba Sabaté - CR) Conèixer la diversitat religiosa de primera mà. Aquest és l’objectiu dels Teotapes, una iniciativa de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura i l’Àrea de Pastoral de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Aquest dimarts, Jai Anguita va ser el protagonista d’aquesta activitat. El president de la Comunitat Jueva Progressista Bet Shalom va compartir les claus del judaisme amb els estudiants, mentre prenia unes tapes amb ells a l’Espai Mallorca de Barcelona.

“Per què portes la quipà? Una persona jueva es pot casar amb una altra no jueva?” La resposta a aquestes preguntes va estar sobre la taula, a més de molts altres elements del judaisme. “A Barcelona, hi ha quatre comunitats, dues d’ortodoxes, una de reformista i la que presideixo, que és progressista”, va explicar. Anguita va detallar que “una de les característiques el judaisme reformista és la necessitat de reparar el món, per millorar la vida, les persones i la societat”. Tot plegat, a partir de la justícia, el concepte clau en el judaisme, “justícia com a transformació”, va aclarir.

Així, els estudiants van entendre l’esperit crític de les persones jueves, que dediquen bona part del seu temps a l’estudi de la Torà. També que hi ha 613 preceptes de vida que els jueus compleixen. El president de Bet Shalom va voler destacar, a més, la base comuna de les tres grans religions monoteistes. En el diàleg, es van comentar els reptes de les confessions, com per exemple encaixar la modernitat i la quotidianitat amb la vida religiosa i la litúrgia de les diverses celebracions.

La finalitat de tot plegat, parlar de la religió i la vida, i facilitar que els estudiants puguin conèixer i preguntar sobre les diverses confessions en un espai informal, on se sentin còmodes i es pugui desenvolupar el debat i la conversa mentre comparteixen un aperitiu.

Aquest ha estat el sisè Teotapes. Les edicions anteriors van comptar amb el testimoni del bisbe Sebastià Taltavull, el lama budista Tubten Wangchen, l’experta en big data Míriam Hatibi (amb qui es va tractar l’islam), el cardenal Lluís Martínez Sistach i la pastora protestant Ruth Giordano.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.