Vés al contingut

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Lucia Montobbio-CR) La prioritat del Centre Cultural Islàmic Català, al barri del Clot de Barcelona, està sent l’atenció a les persones grans en aquests dies de confinament. I és per això que 60 voluntaris cusen, cadascú a casa seva, mascaretes. Aquesta producció està fent incrementar la tranquil·litat i la solidaritat entre els veïns.

“El valor més important d’aquestes mascaretes és el suport que podem donar als ancians, ens dol molt que els faci por sortir al carrer, escolten moltes notícies a la ràdio, a la televisió, i llavors es senten aterrits i ja no baixen a comprar, o per anar a la farmàcia”, ens explica Salim Benamara, imam del Centre Cultural Islàmic Català.

Aquestes mascaretes estan fetes de tela que diversos industrials i particulars han donat al centre, no estan homologades, així i tot “les mascaretes que fabriquem són una barrera per prevenir el contagi, i tenen el valor de sumar assossec i empenta a la persona que les rep”, descriu Benamara. S’afanya a apuntar la segona fortalesa d’aquest producte: “ha servit de pont entre els veïns, hem reforçat el nostre vincle perquè ens hem adonat que tots som iguals davant d’aquest virus, sense distingir religió, ara ja no hi ha musulmà o no-musulmà, hi ha persones que treballen plegades, amb il·lusió i ànim, enmig d’aquesta situació que ens angoixa i ens desgasta.”

Si un veí vol cosir, només s’ha d’adreçar al Centre. El grup de voluntaris ha enregistrat un vídeo per mostrar quin és el patró i els passos a seguir per produir una mascareta. “Només ens han de dir quantes mascaretes poden cosir, i nosaltres els donem les instruccions i el material que hem endreçat en paquets, escapolons de tela i tires elàstiques. Després ens retornen les mascaretes confeccionades i nosaltres les distribuïm porta per porta. Si hi ha una comanda nombrosa , ens acostem en furgoneta, per exemple centres de menors i residències... Tot això a mi m’ajuda a mantenir-me actiu, sempre he estat un jove inquiet i amb aquesta tasca sento que estic aportant el meu granet de sorra a la societat i això em dóna esperança en aquests temps durs” explica Ahmed Nasser El Alaoui, voluntari.

Hi ha una dificultat evident per continuar, la manca de material. Com Benamara comenta cada vegada reben menys tela, “continuem parlant amb comerciants, però tot està tancat i és molt difícil aconseguir estoc, ara en tenim per uns tres o quatre dies, estem esperonats en aconseguir-ne més.” L’imam convida a tot aquell qui vulgui fer una donació de tela, a posar-se en contacte amb el Centre Cultural Islàmic Català.

Atendre el màxim de persones

Tot i l’entrebanc que suposa trobar teixit, Benamara afirma que treballen per atendre el màxim de persones, “començant per les més pròximes, els veïns del Clot, i continuant pels barris propers, per Barcelona capital, rodalies i altres punts de Catalunya i Espanya, fins i tot hem enviat audiovisuals explicatius a Girona, Tarragona, Gavà, Castelldefells, València, Saragossa, Madrid, i ells també s’estan engrescant amb la idea de produir mascaretes”.

El Alaoui apunta que no només s’estan fent mascaretes, també bates i gorres per al personal mèdic, “a més a més hi ha altres activitats com la de “Compro por ti” o la del “Veí Solidari”, que sorgeixen de grups de joves que assisteixen normalment al culte del centre, i es tracta d’estar disponibles per la gent gran, podem fer la compra per ells, anar a la farmàcia, llençar les escombraries o qualsevol altra gestió que necessitin; ens hem organitzat en una sèrie de grups WhatsApp on recollim les necessitats de cadascú, i després assignem un jove per a cada encàrrec.”

“Les persones grans són una benedicció”

Salim comptabilitza que més de 2.500 veïns musulmans han posat cartes a les bústies oferint aquest servei, i insisteix: “els grans són una minoria, en la cultura musulmana és molt difícil trobar una persona gran a una residència o vivint sola. Les persones grans viuen amb la família, i aquí veiem que és diferent, em trobo a veïns sols, a qui ningú atén, els hem d’oferir cura, i que sàpiguen que estem al seu costat, mantenint les precaucions necessàries per evitar els contagis, però fent-nos propers. Les persones grans són una benedicció, amb elles guardem la història i la identitat, en temps de pandèmia m’han decebut alguns discursos que s’han fet, inclosos governants de països importants, tot això demostra que hem de revisar com més aviat millor els nostres valors socials. ”

El Centre Cultural Islàmic Català també compta amb una emissora en línea, ràdio Alhuda CCIC des d’on ofereixen activitats, xerrades, debats que els fidels poden seguir des de casa; al mateix torn pengen al seu canal Youtube els discursos dels imams. “La comunicació té un vessant psicològic molt important que hauríem de tenir en compte, no va bé que els periodistes provoquin por, o pànic en l’espectador, intentem alegrar-nos el màxim possible la vida en aquest temps cru, hem fe de que tot el món està en mans d’un creador, i que Ell és misericordiós.”

El Alaoui conclou: “cada vegada són més els centres musulmans que ofereixen voluntaris, instal·lacions, i diverses iniciatives per lluitar contra el Covid19. Aquest dilluns mateix, diverses comunitats s’han dirigit a l’alcalde de Badalona per oferir recursos i força de treball a les autoritats públiques; també la mesquita de Sant Andreu de la Barca que ha donat una participació econòmica a l’Ajuntament de 15.000€; he sabut que la mesquita de Reus estan produint mascaretes i s’ha afegit a la xarxa de distribució d’aliments de la ciutat; i a la mesquita del Raval Minhaj Ul Quran estan fent una campanya per recollir aliments i atendre famílies vulnerables... m’alegra molt que hi hagi tantes iniciatives”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.