(CR) La sèrie de dibuixos animats dels Simpson és coneguda per fer un retrat satíric de la societat nord-americana. Al llarg dels 738 capítols de la sèrie es tracten temes molt diversos com la família, la política o les relacions socials. Però, com viuen els diferents personatges el fet religiós? És cert que la religió protestant és la més visible dins de la població springfildiana, però no és l’única ni de bon tros. De fet, hi ha una gran diversitat de cultures i tradicions. En aquest context, la religiositat de la família Simpson compta amb un itinerari on apareixen diverses creences.
Marge, la mare protectora de la família, és la més creient de la família i l’única que es manté en la fe protestant del primer a l’últim capítol.
En el cas de la Lisa, la intel·ligent filla petita, comença en la fe protestant fins a l’episodi sis de la tretzena temporada. L’església del reverend Lovejoy pateix un incendi per culpa d’un coet de joguina de Bart. Burns, l’excèntric cap de la central nuclear, serà l’encarregat de fer la inversió per arreglar-la, però en fer-ho l’església acaba semblant més un centre comercial que un centre de culte. Lisa, desencantada, busca una altra fe on sentir-se identificada, i la troba en el temple budista de Springfield amb companys de la feina del seu pare i Richard Gere. Es mantindrà budista; no obstant això, per respecte a les tradicions religioses, acompanyarà la família a les celebracions cristianes.
Homer i Bart tampoc romanen al protestantisme. En l’episodi vint de la temporada setze es converteixen al catolicisme. Marge decideix enviar Bart a un col·legi catòlic per castigar-lo, després d’una entremaliadura a la seva escola. Allà coneix al pare Sean, un mossèn d’aquella escola que li facilita llibrets sobre sants. Per treure-li el catolicisme del cap, Marge demana a Homer que en parli amb el mossèn, però Homer també s’acaba convertint al catolicisme. Quan Marge, el reverend Lovejoy i el seu veí moralista irritant Ned Flanders volen convèncer a Bart de què torni al protestantisme, comença una batalla amb pistoles de pintball entre catòlics i protestants. Al final Bart conclou que és estúpid barallar-se entre cristians quan tenen més coses en comú que diferències. En aquest punt no queda clar si Homer i Bart continuen sent catòlics o tornen al protestantisme.
Les tres primeres temporades, doblades al català
Els Simpson tenen centenars de personatges, i els guionistes han volgut mostrar la diversitat religiosa. Per exemple, els amics i companys de feina d’Homer, Lenny i Carl, són budistes. Apu Nahasapeemapetilon, el soci de la botiga d’alimentació Kwik-E-Mart, és hinduista. I també hi ha representació jueva amb el pallasso Krusty i el seu pare, el rabí Hyman Krustofsky. A l’episodi cinc de la tercera temporada es tracta clarament l’espiritualitat del pallasso.
Una curiositat d’Els Simpson és que només se n’han doblat al català les tres primeres temporades. I el més singular és que ho va fer RTVE, que en tenia els drets, i es van emetre en primera instància pel canal secundari, TVE2, a partir del 1991. El 1992 en va comprar els drets Antena3, però en català només es van doblar les tres primeres temporades.
Homer Simpson va ser doblat per Ramon Puig, un actor que ha doblat personatges com Senbei Norimaki de Dr. Slump. La Marge va ser doblada per Carme Contreras, que també ha interpretat al famós E.T. En Bart va ser doblat per Mònica Padrós, que també va fer el doblatge del Goku més jove a Bola de drac. Finalment, la Lisa va ser doblada per Núria Mediavilla, qui en diverses ocasions ha posat la veu a Angelina Jolie. El periodista i presentador Jordi Hurtado va donar veu al reverend Lovejoy.
Això ja és història de la televisió, que llastimosament no es pot veure a cap de les plataformes existents, malgrat que Disney+ en té els drets i que es va pressionar des de diverses institucions. Només alguns capítols en català es poden recuperar a través del Youtube. I valen molt la pena.