Vés al contingut

(CR) Una taula rodona sobre l’Església i el papa Francesc va culminar els actes de cloenda d’aquest curs en el que se celebren els 25 anys de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG). L’acte s’ha fet aquest dijous al vespre al Seminari Diocesà de Girona amb la participació d’una vuitantena de persones. Amb aquests actes, i una excursió al monestir de Montserrat, prevista per al dia 1 de juliol, es posa fi a la commemoració del vint-i-cinquè aniversari d’aquesta institució formativa per la qual han passat unes 1.400 persones.

L’acte es va iniciar amb una celebració de la Paraula, presidida pel bisbe Francesc Pardo, a l’església de Sant Martí. A l’homilia, el bisbe va qualificar de “miracle o signe prodigiós” el fet que l’ISCRG hagi complert vint-i-cinc anys i va destacar l’esforç de tots els que han fet possible assolir aquesta fita. En el transcurs d’aquesta celebració es va fer l’admissió a ordes de dos alumnes de l’ISCRG, que properament seran ordenats diaques permanents: Jordi Pla i Carles Sánchez.

Després, a l’acte acadèmic, Jaume Flaquer, responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia, i Míriam Díez, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, van exposar les seves reflexions sobre el tema: “l’Església, amb motiu del primer any del papa Francesc”.

A la taula rodona, moderada per Josep Casellas, professor de l’ISCRG, Míriam Díez va subratllar el “lideratge moral” del papa Francesc, un lideratge “que en aquests moments no exerceix ningú més”. Francesc presenta “un cristianisme no moralista”, però “està posant els temes morals al centre” i demana als cristians “coherència”, va dir Díez.

D’altra banda, Jaume Flaquer va sintetitzar, en la seva intervenció, els trets més destacats de l’eclesiologia del papa Francesc en aquests quatre: una Església de comunió, consultiva i conciliar; una Església pobra, propera i senzilla; una Església misericordiosa; i una Església de les perifèries. Sobre aquest darrer punt va dir: “Francesc ve de la perifèria per anar a les perifèries i dialogar-hi”.

Els parlaments de cloenda van ser a càrrec d’Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i del bisbe Francesc, que va insistir en el fet que el papa Francesc havia aconseguit que es tornés a mirar l’Església amb simpatia. També va explicar que, pel Papa, la reforma de l’Església no ve només del canvi d’estructures, sinó que comença per ell mateix i pels bisbes i acaba per tots els cristians. Un piscolabis van completar la celebració del final d’aquest curs acadèmic.

[Fotografia: Foto Ciutadans]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.