Vés al contingut

(IQS) Una nova edició del Campus d'Estiu IQS, "Imagina el teu futur!" s'ha dut a terme entre els dies 25, 26 i 29 de juny. El Campus d'Estiu IQS pretén que els alumnes de 3r d'ESO es familiaritzin amb les disciplines que IQS imparteix i al mateix temps trobin en aquestes sessions idees per decidir les matèries que volen cursar l'any vinent i per escollir la modalitat de batxillerat.

En l'edició d'enguany hi han participat 72 alumnes procedents de les escoles: Europa International School de Sant Cugat, Escola Thau (Barcelona), Escola Frederic Mistral (Barcelona), Jesuïtes Bellvitge, Jesús Maria–Sant Gervasi (Barcelona), Ramar (Sabadell), Sant Gabriel (Viladecans) i Institut El Cairat (Esparreguera).

Durant els tres dies els joves han assistit a diferents sessions que els han permès una aproximació a diferents àmbits tant tecnològics, com científics com de gestió empresarial.

En la sessió "Nanoquímica: de la medicina als nous materials", dirigida pel doctor David Sánchez, del Departament de Química Orgànica d'IQS School of Engineering, es va aprofundir en el paper de la química com a ciència que es troba sota la pràctica totalitat dels avenços tecnològics. Sánchez va il·lustrar els joves amb la química com a eina que permet manipular la matèria a nivell nanomètric per crear noves molècules amb propietats sorprenents. Posteriorment van procedir a fer dos experiments en el laboratori per posar en pràctica la teoria. Dividits en grups, un grup d'alumnes va realitzar la síntesi de l'aspirina, mentre que un altre grup ho va fer amb el luminol. Així doncs, seguint les instruccions de David Sánchez, els joves van ser capaços de sintetitzar un fàrmac i una substància capaç d'emetre llum; una pràctica que molt pocs havien fet a l'escola.

El doctor Xevi Biarnés, del Departament de Bioenginyeria d'IQS, es va fer càrrec de la sessió "Visualització de genomes i macromolècules". A la sessió va exposar com els darrers avenços en les tècniques de seqüenciació genòmica permeten que avui dia sigui possible seqüenciar el genoma de qualsevol organisme. En opinió de Biarnés, un repte del futur serà tenir la capacitat d'organitzar, analitzar, visualitzar i interpretar tota la informació derivada de la seqüenciació genòmica per extreure'n coneixement que pugui ser útil per a la societat. En aquesta activitat els estudiants van conèixer les eines bioinformàtiques que tenim al nostre abast per consultar el genoma de qualsevol individu i detectar‐ne les anomalies que podrien conduir a una greu malaltia.

En la sessió "Per què el cotxe comença en un ordinador?" el doctor Andrés Garcia del Departament d'Enginyeria Industrial, va ser l'encarregat de respondre aquesta pregunta als joves participants. Així, va explicar com a partir de l'evidència que per fer el disseny d'un cotxe cal complir moltes normatives i obtenir uns grans rendiments, avui dia s'utilitzen eines de simulació per ordinador que permeten disminuir el nombre d'assajos necessaris i el temps d'execució. Al voltant d'aquesta temàtica, els alumnes van experimentar de primera mà el disseny per ordinador d'un cotxe partint des de zero, només amb les instruccions que rebien i utilitzant, a nivell bàsic, el programari professional de Solidworks. Posteriorment, van poder observar el disseny d'una peça en tres dimensions amb un modelador de sòlids (CATIA) i conjunts de peces d'automoció. Per acabar la sessió, els participants van visitar el Laboratori SEAT on varen rebre l'explicació del funcionament de diferents caixes de canvis, tant d'automòbil com de motocicleta, i tant manuals com automàtiques.

Una de les sessions que va despertar més l'interès entre els joves va ser la de "Descobreix la impressora 3D" a càrrec dels professors Ferran López i César Alquézar, del Departament d'Enginyeria Industrial d'IQS School of Engineering. Durant la sessió es va posar èmfasi en la importància d'aquesta nova tecnologia en l'actualitat i en com, amb el perfeccionament de les impressores de tres dimensions, s'obre un enorme ventall de possibilitats a l'hora de fer simulacions i tiratges curts de peces que permetran incrementar la personalització i la diferenciació en la creació de productes.

Els participants no només van fer un tast de les matèries més científiques i tecnològiques, sinó que en l'última jornada van poder experimentar com seria el seu futur si es dediquessin al món empresarial. La professora Laura Fernández, del Departament de Gestió Empresarial d'IQS School of Management, va ser la responsable de la sessió "Innovació empresarial: la font de la competitivitat". Els assistents varen poder conèixer de primera mà la multitud de paràmetres que s'han de tenir en compte en la creació d'un negoci i, a la vegada, veure com aquest concepte d'idea de negoci i la seva execució són precisament els factors diferencials d'un projecte i els punts més difícils i més laboriosos d'aconseguir.

La sessió "L'economia mundial i els mercats financers: una aproximació per a no iniciats", liderada pel professor Manuel Núñez, del Departament d'Economia i Finances d'IQS School of Management, va voler apropar als joves aquell lèxic que sovint apareix en la premsa econòmica però que és difícil d'entendre i ens dificulta la seva comprensió. Amb un nivell bàsic la sessió va apropar conceptes econòmics que acostumen a sortir en la premsa especialitzada, enmarcant‐los en el moment econòmic actual amb la voluntat d'entendre una mica millor com funciona l'economia del nostre entorn i com funcionen els mercats financers.

Un cop acabades les sessions els alumnes van poder comentar quines experiències o assignatures els havien motivat més per estudiar en un possible futur no tan llunyà. Sara Lucina, de l'Institut El Cairat d'Esparreguera, comentava molt conscienciada de l'oportunitat viscuda, que l'experiència del Campus d'Estiu IQS l'havia ajudat a fer-se una idea del que volia estudiar. "Vull dedicar-me a la física però no sé exactament on. Em va semblar molt interessant la sessió sobre els filaments d'ADN que vàrem practicar en el laboratori." Lucina, com el seu company de classe Enric Rei, recomana l'experiència, ja que és un fet únic. D'altra banda, Rei destacava que el que més li havia agradat havia estat el contacte amb la impressora 3D. "Aprens coses noves que no treballes a l'escola, com a utilitzar el programa d'ordinador Solidworks", concloïa l'estudiant d'El Cairat.

Víctor Sastre, de l'Escola Europa de Sant Cugat, en canvi, ja tenia molt clar el seu futur des dels set anys. "Per vocació vull dissenyar cotxes des de petit". Tot i així, va aprofitar l'experiència per aprofundir en la matèria. "He vingut a aquest Campus perquè vull veure un punt més tècnic. L'àmbit científic no m'atreu molt però ADE em crida l'atenció. Evidentment la sessió que més m'ha agradat és la de dissenyar el cotxe amb l'ordinador i la posterior visita al Laboratori SEAT. He aprofitat per comentar amb el professor Ferran López diversos aspectes del motor del cotxe". Sastre recomana l'experiència "tant als que ja saben el seu futur com als que encara no ho tenen gens clar".

Sara Díaz, alumna de l'escola Jesuïtes Bellvitge, va comentar que vol mirar el màxim d'opcions abans de prendre la decisió sobre el seu futur acadèmic. "Encara em queda un any per decidir-me però he trobat molt interessant la sessió de genètica i la pràctica del luminol".

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.