CATALONIA SACRA La restauració de l'església de Sant Llorenç de Lleida se centra a sanejar les voltes i les pedres de les parets que estan en mal estat. Les obres d'una de les joies patrimonials de la ciutat i que, entre d'altres, és l'única de Catalunya que conté tres retaules de pedra policromats, comencen aquesta setmana després de la signatura del contracte d'obres que va tenir lloc aquest 14 de novembre.
Una de les actuacions de restauració que tindrà lloc en els propers dies és aïllar les parets del retaule de Santa Úrsula que tenen la policromia afectada a causa de les humitats. També es durà a terme un tractament que freni la degradació de les pedres arenoses del temple, que ha causat despreniments. Els efectes de l'incendi, provocat a l'interior del temple durant la Guerra Civil, també ha tingut efecte en el deteriorament de les voltes.
A banda dels treballs a l'interior de l'edifici, també està previst fer una sèrie d'actuacions més. D'una banda, es refarà un tram de l'última fase de l'escalinata de pedra del campanar, que actualment està en perill de ruïna. Això permetrà que quan s'enllesteixin les obres es pugui tornar a pujar al campanar de forma restringida, de manera que Lleida guanyarà un nou mirador sobre la ciutat.
També es consolidarà l'estructura del nàrtex, el petit pòrtic que protegeix la porta d'entrada per la plaça de Sant Llorenç. Actualment, està desencaixat i amb un cert perill d'ensorrament. Igualment, es faran substitucions de pedres malmeses dels murs exteriors, així com la reconducció de les aigües pluvials de la teulada cap a una canonada, ja que ara llisquen per la façana.
Les obres acabaran l'abril de 2023
Els arquitectes Carles Puvill i Marta Torras lideren el projecte de restauració, que executa Cyrepse Arquitectónico, una empresa de Castelló especialitzada en restauracions. La ciutat de Lleida ja ha treballat amb aquesta empresa en diferents actuacions a la Seu Vella, com la restauració del campanar i, més recentment, de la Porta dels Apòstols.
Les obres, que està previst que estiguin enllestides el 13 d'abril de 2023, es finançaran amb els 975.000 euros procedents del programa 'Temps de Gòtic', que subvenciona la Fundació "la Caixa" en conveni amb el Departament de Cultura. Aquest programa preveu invertir més de 10 milions d'euros en intervencions en 17 monuments gòtics catalans.