Vés al contingut

(Catalonia Sacra) L'Ateneu d'Acció Cultural de Girona, amb el suport del capítol de la Catedral, ha iniciat una campanya per finançar la col·locació de 76 tubs exteriors a l'orgue del temple.

El de la catedral de Girona és un dels orgues romantico-simfònics més importants de Catalunya i està dotat amb una doble caixa. Es va construir entre el 1941 i 1944. Des de llavors, però, li ha mancat sempre la part estètica dels tubs exteriors muts que permeten identificar fàcilment l'instrument.

Això fa que moltes persones desconeguin que la caixa de fusta de grans dimensions que hi ha a l'entrada de la nau del temple és l'orgue. La campanya, que va dirigida a entitats, empreses i a tota la societat, pretén aconseguir els 30.000 euros que fan falta per completar l'instrument. Precisament el 2019 farà 75 anys que es va construir.

La iniciativa s'ha batejat amb el nom «Acabem l'orgue de la Catedral de Girona». S'ha obert un web i un número de compte on fer les donacions. Els tubs es faran d'un aliatge d'estany i plom similar al dels tubs interiors.

Es tracta d'uns treballs per dignificar i donar a conèixer aquest instrument. Així ho va destacar el mossèn i organista de la catedral, Frederic Pujol, en l'acte de presentació de la campanya que es va fer el divendres 16 de novembre, tot esmentant alguns dels experts que han coincidit en la vàlua de l'instrument.

L'orgue està dotat amb una doble caixa, tres teclats i 1999 tubs sonors fets d'estany i fusta. Des de la seva finalització, però, va quedar pendent la col·locació dels tubs exteriors (muts). Durant els anys 80 hi va haver un intent fallit de construir-los (es va arribar a demanar un pressupost) però ara es vol fer realitat.

L'acte de presentació de la campanya va comptar amb els parlaments del Bisbe de Girona, Francesc Pardo; el president de l'ADAC, Joan Sibill; l'organista i Mestre de Capella, Frederic Pujol; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. En la seva intervenció, el bisbe va manifestar que aquesta campanya "és un signe d'estimació vers el nostre patrimoni cultural". En finalitzar, Mn. Frederic Pujol va oferir un petit repertori per a tots els assistents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.