Vés al contingut

(Fundació Catalunya-la Pedrera) Aquesta tardor conclou el nou cicle de conferències centrades en la Bíblia en la literatura catalana, i emmarcat en el programa Converses a La Pedrera, que han presentat la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Carulla conjuntament. Aquest cicle, que va tenir una primera part a l’abril i que continua aquest novembre, proposa una aproximació a la presència dels textos bíblics en la producció d’alguns dels autors més destacats de la literatura catalana, des de l’edat mitjana fins al segle XX, i de quina manera aquests textos s’han adaptat a moments i circumstàncies diverses.

La segona part del cicle de xerrades consta d’un total de quatre sessions de diàleg que començaran el 8 de novembre i tindran lloc cada dimarts durant tot el mes. A cada sessió intervindran dos dels autors dels estudis -figures destacades en filologia o teologia-, amb un presentador-moderador, que presentaran els resultats de la seva recerca en relació a la presència dels textos bíblics en la producció d’alguns dels autors més destacats de la literatura catalana del s. XIII al XVI. Després de les dues intervencions s’obrirà un torn de diàleg i de preguntes del públic. L’acte inclourà peces musicals a càrrec d’estudiants de l’ESMUC que il·lustraran en viu als autors objecte de la sessió.

Al novembre hi intervindran en diverses sessions Armand Puig, Xavier Renedo i Joan Ferrer en "Les Homilies d'Organyà i Eiximenis davant la Bíblia"; Stefano Cingolani, Miriam Cabré, i Joan Santanach en "La Bíblia en la literatura vinculada a la Cort"; Lola Badia, Jaume Mensa, i Albert Soler en "Ramon Llull i Arnau de Vilanova davant la Bíblia"; i Jaume Torró, Joan Curbet, i Pere Lluís Font en "Ausiàs March i Isabel de Villena davant la Bíblia".

Un llibre recollirà les recerques

El cicle de conferències a La Pedrera és el primer pas del projecte, que pretén donar veu als estudiosos de cada temàtica per tal que exposin les seves conclusions. El segon pas és l’edició d’aquestes recerques. L’obra constarà de dos volums, el primer dels quals abastarà el període comprès entre el segle XIII i el XVI, i el segon, els segles de XVII a XX. A les diverses aportacions, de to assagístic i amb poques notes, s’hi inclourà al final una bibliografia d’extensió mesurada. Tancaran els volums un índex de noms i de llocs bíblics.

El projecte és avalat per un Consell Assessor format per Lola Badia (UB), Joan Ferrer (UdG), Alexander Fidora (UAB) i Armand Puig (FTC), i coordinat per Damià Roure (AM), Joan Santanach (UB) i Jaume Angelats (ABCat). La coedició es farà entre la Facultat de Teologia de Catalunya, les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’Editorial Barcino i l’Associació Bíblica de Catalunya.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.