El II Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional, com es pot comprovar amb el programa d’enguany. Tots els concerts se celebraran a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 21h i l’entrada serà lliure.
(Abadia de Montserrat) La segona edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam, que tindrà lloc els dissabtes 30 de juny, 14 de juliol, 11 d’agost i 8 de setembre a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, a les 21h, amb entrada lliure, es caracteritzarà pels diàlegs entre so, llengua i veu. D’una banda, els organistes convidats, que representen les principals cultures lingüístiques europees –com ara la francesa, l’anglesa i l’alemanya–, entraran en diàleg amb la cultura catalana -que n’és l’amfitriona-, a través de l’orgue, amb la veu humana. Veu, solistes, cor i orgue dialogaran en aquestes quatre nits d’estiu per fer realitat la llum del so de l’orgue de Montserrat.
Aquest Festival Internacional, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i l’Obra Social Caixa Penedès, ha estat projectat sota la direcció artística del pare Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general ha anat a càrrec del pare Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música, que aquest any fa 25 anys de trajectòria en el món de la música clàssica, dóna suport a aquest Festival i enregistrarà alguns dels seus concerts.
L’èxit artístic i de públic de la primera edició, d’una banda, ratificava la validesa de la idea original de bastir un cicle d’orgue de gran nivell obert al gran públic i, d’una altra, n’assegurava la continuïtat. El repte d’aquesta segona edició és, doncs, mantenir i incrementar la presència i l’interès dels programes oferts, i a la vegada eixamplar el coneixement de l’instrument entre el gran públic. Aquest procés s’ha vist subratllat amb l’edició i la publicació que l’Abadia de Montserrat i l’Obra Social Caixa Penedès han realitzat del llibre La llum del so (PAMSA, 2011), àlbum fotogràfic a color, acompanyat de treballs que expliquen la història dels orgues de Montserrat fins avui, i que ofereix informació detallada sobre la construcció l’orgue actual. El llibre està il·lustrat amb les fotografies de l’artista Oleguer Serra, realitzades durant el procés de construcció, precisament.
El concert inaugural tindrà lloc el dissabte 30 de juny, a les 21h., i presenta a l’organista francès Jean Baptiste Robin, titular de l’orgue de la capella del Palau de Versalles (França), que “dialogarà” amb la Capella de Música de Montserrat, dirigida per David Hernández, tot executant, en alternança del cant gregorià-orgue-polifonia la «Missa per a l’ús dels Convents» (1690), de François Couperin, i la Missa de 6è to d’Henri du Mont (1620-1684). El contrapunt el posaran les obres del P. Joan Cererols (1618-1680) que estructuraran les parts del Credo i la Communio.
El segon dels concerts se celebrarà el dissabte 14 de juliol (21h.) i serà el duet Marta Matheu, soprano, i Marta Infante, mezzo soprano, el que “dialogarà” amb l’orgue de Montserrat, a mans de l’organista Miquel González. Presentaran un programa d’àries i duets en un diàleg entre la veu i la pluralitat de veus de l’orgue de la basílica.
El tercer serà dissabte 11 d’agost, també a les 21h., i el protagonitzarà l’organista titular de la catedral de Saint Paul de Londres (Regne Unit), Simon Johnson, que interpretarà un tast de la gran música anglesa per a orgue. La seva serà una visita significativa pel diàleg entre les particulars característiques de la música orgànica anglesa, executada amb les lluminoses sonoritats de l’orgue Blancafort de Montserrat.
Finalment, el darrer dels concerts tindrà lloc el dissabte 8 de setembre (21h.), Solemnitat de la Nativitat de Santa Maria, titular de la Basílica de Montserrat. En aquesta ocasió tindrem entre nosaltres el monjo benedictí D. Philipp Meyer, organista titular de l’Abadia de Maria Laach (Alemanya), que ens presentarà la música de J. S. Bach i algunes evocacions entorn del mateix autor. Aquest jove monjo és també un gran improvisador i director de la Capella Lacensis, un reputat grup vocal i instrumental de l’Abadia de Maria Laach. La seva visita reprendrà un antic i fecund diàleg entre Montserrat i Maria Laach, i ens aproparà a la música germànica recreada en l’àmbit de la Basílica de Montserrat.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.