(David Casals –CR) La natura "és una font i un espai per a l'espiritualitat". D'aquí, la importància d'"entrar-hi en contacte" plenament i saber contemplar-la. Aquest és un dels principis que guia el grup de sostenibilitat de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, que agrupa a una desena de creients de diferents tradicions: cristians catòlics i essenis, budistes tibetans, brama kumaris i pagans seguidors del druidisme.
"Ens uneix que valorem la importància de la natura, en l'àmbit espiritual i profund", ha explicat en declaracions a Catalunya Religió la coordinadora d'aquest grup, Lourdes Estrada. Aquest grup ha acabat el curs organitzant el passat cap de setmana una 'caminada conscient' per la serra de Collserola. "És el primer cop que ho hem fet i tenim intenció de fer coses més coses relacionades amb la natura", precisa Estrada, que recalca que l'objectiu no era només fer una excursió i entrar en contacte amb el medi ambient, sinó permetre als participants explorar al màxim els seus sentits.
"L'objectiu era que fossim conscients del que ens envolta. Som mentals, estem parlant amb les persones que ens acompanyen i amb nosaltres mateixos", i no es posa l'atenció necessària a allò que ens envolta.
Percebre i contemplar la natura mitjançant els sentits permet "viure el present", i deixar d'estar pendents del passat i del futur. O sigui, "arrelar-se el present i ser conscient del que estàs visquent", deixar d'estar centrat exclusivament en la raó i entrar en contacte amb la realitat percebuda.
El grup de sostenibilitat va néixer fa deu anys, coincidint amb la celebració a Barcelona del Parlament Mundial de les Religions. Entre les feines que han fet, destaca un manifest on aprofundeixen en el compromís de les diferents tradicions religioses en la sostenibilitat, i un audiovisual sobre l'ús sagrat de l'aigua en els rituals de les diferents tradicions religioses implantades a Barcelona.