(Laura Mor –CR) “Només podem ajudar a fer un món nou, en la mesura que hi estiguem ficats a dintre”. I des de dintre va treballar, efectivament, l'autor d'aquestes paraules, el capellà Joan Alsina i Hurtós, quan va ser assassinat a Xile l'any 1973 per la dictadura de Pinochet. Aquest divendres i dissabte el Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES), Justícia i Pau i el Fòrum Joan Alsina celebraran la clausura del seu memorial amb diversos actes a Castelló d'Empúries i Girona.
Una de les persones que va ser amb Alsina pocs dies abans de la seva mort, Francesc Puig, treballava com ell amb les comunitats de base i avui el recorda pel seu humanisme: “Per ell comptava la persona més que tota l'estructura, era un home bondadós, que tractava de tu a tu, amb proximitat”. Puig considera que l'homenatjat va ser “un home incòmode a la seva època i que es va veure abandonat per tothom”.
El reconeixement a Alsina com a màrtir avui és inqüestionable pels que han participat des de l'abril en els diferents actes del memorial, que ha servit per recordar també la figura de Joaquim Vallmajó, mort durant el genocidi de Ruanda.
Una de les activitats proposades des de l'organització és el concurs de micro-vídeos que vol sensibilitzar sobre la importància de la implicació personal per a la transformació social. El termini per presentar-s'hi finalitza el proper 10 de desembre, aniversari de la Declaració dels Drets Humans.
El programa per tancar el 40è aniversari
Els actes de cloenda del memorial dedicat a Alsina començaran divendres a la tarda amb una missa a l’església Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries i acabaran l'endemà a l'Espai Marfà del Centre Cívic de Santa Eugènia de Ter, amb una lectura escenificada del que es considera 'testament de Joan Alsina'. En les jornades hi participaran, entre d'altres persones i entitats, el seu company Tomàs Nadal, el pedagog Mon Marquès, la periodista Carme Vinyoles, l'educador Jordi Roig, i l'enginyer Quim Duran.