Vés al contingut

(Carla Herrero Nebot/CR) “Gaudí és un fenomen tan excepcional i monstruós que ultrapassa el modernisme”. Així de clar es mostra Daniel Giralt-Miracle, comissari de l’exposició “Gaudí. La Sagrada Família de Barcelona” quan se li pregunta per l’estil artístic i arquitectònic d’Antoni Gaudí.

Giralt-Miracle, explica a CatalunyaReligió.cat com ha concebut l’exposició, que s’inaugura el proper 24 de novembre i que forma part d’un seguit d’activitats que es faran a Roma perquè tothom qui ho vulgui pugui conèixer l’arquitecte català i la seva obra.

Daniel Giralt-Miracle, que va ser comissari de l’Any Internacional Gaudí, explica que la programació d’aquesta exposició s’ha fet de manera contrària. “Durant l’Any Internacional Gaudí varem intentar apropar l’obra de l’autor a través de diverses exposicions. Aquest cop el que farem és concentrar en una sola exposició tots els aspectes essencials de Gaudí”.

Es tracta doncs, d’una “exposició d’iniciació que faci que el visitant tingui ganes de conèixer en més profunditat aquest autor i vingui a Barcelona a veure en directe part de la seva obra”, comenta Giralt-Miracle.

L’exposició està dividida en tres aspectes. En primer lloc l’artístic, on mitjançant fotografies es podran contemplar els colors i les formes. En segon lloc els aspectes tècnics i científics que Gaudí utilitzava en la seva arquitectura. Es tracta d’un sistema geomètric molt raonat que es podrà veure a través de fotografies, vídeos i dues maquetes de tamany humà que permetran al visitant "entrar dins la Sagrada Família" i en l’altra apreciar les voltes del baldaquí i així tenir la sensació de llum des de dins.

Finalment l’exposició pretén l’explicar l’ambició de Gaudí des del punt de vista espiritual. “Volem mostrar com Gaudí transmet el missatge cristià en tots els elements de la Sagrada Família”, diu Giralt-Miracle. Aquesta part de l’exposició s’explicarà a través de molts dels objectes originals que es varen salvar del foc de 1936 com ara llànties, canelobres o faristols. Completaran aquests objectes imatges dels vitralls de Vila-Grau i de l’obra de Subirachs.

Per acabar, el visitant es trobarà el que Giralt-Miracle considera com “l’apoteosi final”. Es tracta d’un vídeo dels moments culminants de l’acte de dedicació de la Sagrada Família pel papa Benet XVI. Les imatges han estat cedides per Televisió de Catalunya i la Sagrada Família.

“Per a mi fer una exposició com aquesta era imprescindible”, explica el comissari. “Fins ara havia fet més d’una trentena d’exposicions que es basaven en l’aspecte tècnic i estètic de Gaudí, però aquesta, a més, tracta el tema espiritual”.

L’exposició, que ocupa uns gairebé 900 metres quadrats del Braccio di Carlo Magno del Vaticà, anirà acompanyada amb cants gregorians de fons cantats per l’Escolania de Montserrat. “Gaudí. La Sagrada Família de Barcelona” està pensada per a qualsevol ciutadà d’arreu del món i la visita es pot fer en anglès, italià, català i castellà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.