(Jordi Llisterri - CR) Aquest dimarts 13 de setembre es compleixen deu anys de la inauguració a Roma de l’exposició “Germinabit. L’expressió religiosa en llengua catalana al segle XX”. La inauguració va estar a punt de no celebrar-se per les incerteses que va generar l’atemptat a les Torres Bessones, però finalment es va tirar endavant i durant cinc setmanes el Palazzo della Cancelleria va acollir la mostra i diversos actes culturals.
Quan l’any 2000 Ignasi Garcia i Clavel va ser nomenat el primer secretari d’Afers Religiosos de la Generalitat, aquesta va ser una de les primeres iniciatives que va posar en marxa. En poc més d’un any es va organitzar l’exposició impulsada pel govern i organitzada per diverses institucions eclesiàstiques per “demostrar davant del món cultural i eclesial de Roma que la nostra tradició en llibre religiós és potent consolidada i forta; que ho era i ho és”.
Deu anys després Garcia i Clavel fa balanç dient “que ens vam fer sentir” i que fins i tot aquesta presència va despertar “preocupació en alguns sectors de l’Església espanyola”. El qui va ser secretari d’Afers Religiosos en el darrer govern de Jordi Pujol creu que tant llavors com ara “cal resituar el coneixement que Roma té del nostre país” perquè “no pot ser que al Vaticà només hi arribin informes de denúncies preconciliars. I això, ha passat, passava i continua passant”.
Per celebrar els 10 anys de Germinabit aquest estiu hem publicat alguns dels continguts del catàleg de l’exposició, cedits per la Direcció General d’Afers Religiosos. Les properes setmanes recollirem els textos sobre la història de les diòcesis de Catalunya que es van publicar arran de l’itinerari que va fer després la mostra per les seus episcopals catalanes.
-Roma era la nostra autoritat moral màxima (Germinabit I)
-Els orígens de l'Església a Catalunya (Germinabit II)
-L'Església medieval autònoma a Catalunya (Germinabit III)
-L’Església catalana en els temps moderns (Germinabit IV)
-Una Església encarnada en el país (Germinabit V)
-L’Església entre Primo de Rivera i al Guerra Civil (Germinabit VI)
-Postguerra i supervivència de l’Església catalana (Germinabit VII)
-Del Vaticà II al Concili Tarraconense (Germinabit VIII)
-Pluralisme i crisi d’identitat institucional de la teologia (Germinabit IX)
-Teologia universitària i/o popular a Catalunya (Germinabit X)
-Concili Tarraconense: l’Església avança amb línies no sempre contínues (Germinabit XI)
-Ignasi Garcia i Clavel: "Amb Germinabit ens vam fer sentir a Roma