(Eloi Aran/CR) La marca "Gaudí" va més enllà de la gestió de les seves obres. Són moltes les associacions, entitats culturals, socials o educatives que porten el seu nom. Algunes d'elles promouen directament la seva persona en alguna de les seves vessants, ja sigui la seva religiositat o el seu valor artístic. D'altres es centren en el seu estudi des de l'àmbit universitari, com la Càtedra Gaudí de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona o The Gaudí Research Institute, vinculada a la Universitat de Barcelona. La darrera creació d'àmbit universitari d'inspiració Gaudiniana és la Facultat Antoni Gaudí, agrupada dins el complex eclesial de l'Ateneu Universitari Sant Pacià.
Relacionades sovint amb aquestes darreres s'ofereixen espais d'interpretació sobre l'arquitecte i la seva obra, ja sigui pel seu lloc de naixença, on es reprodueix la rivalitat entre Reus i Riudoms; com la iniciativa empresarial privada dels ex-membres de La Trinca amb Gaudí Experiencia; o bé relacionats amb l'Arquebisbat de Barcelona, com és el cas de la reconversió del Museu Diocesà en The Gaudí Exhibition Center i la Casa Museu de Gaudí. El MNAC tampoc ha volgut quedar-se fora i ha creat un espai dedicat a Gaudí en la seva exposició permanent cercant aliances, per exemple, amb la Junta Constructora de la Sagrada Família.
Finalment apareixen infinitat d'entitats relacionades amb l'arquitecte que empren la marca Gaudí més aviat com reclam comercial per proximitat amb la seva obra, especialment aquelles que estan a prop de la Basílica de la Sagrada Família, com l'Associació Gaudí Comerç. D'altres projecten la marca Gaudí cap a nous camps, com el pastoral en el cas de la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats; el cinematogràfic, amb la creació dels Premis Gaudí que organitza l'Acadèmia del Cinema Català; o el de la moda, amb la reconvertida Passarel·la Gaudí en la Barcelona Fashion Week. Fins i tot hi ha una marca italiana que aprofita la tirada mediàtica de l'arquitecte per crear la marca "Gaudí Jeans". A part d'això, també apareixen les entitats educatives de diferents etapes que empren el seu nom, tant a Catalunya com a fora.
Òrbita 1: Associacions de promoció de la figura d'Antoni Gaudí
Associació Amics de Gaudí. Es constitueix en l'any del centenari del seu naixement, 1952, com una secció del Cercle Artístic de Sant Lluc. La major part dels seus membres havien estat vinculats també als Amics de l'art litúrgic, i entre els primers membres cal destacar Josep Francesc Ràfols, Lluís Bonet i Garí, Isidre Puig i Boada o Joan Bassegoda i Nonell . Actualment, el president de la junta és Gustavo García Gavarró, que va ser l'arquitecte del departament de béns immobles de l'Arquebisbat de Barcelona en temps de Mns. Ricard Maria Carles i ara ho és del Bisbat de Terrassa; la vicepresidenta és la Dra. historiadora de l'art Concepció Peig Ginebreda; i el secretari és el Dr. arquitecte Ricardo Gómez Val, que va ser el director de les Jornades Internacionals de Patrimoni Sacre al Col·legi d'Arquitectes l'any 2014. Darrerament han organitzat els Premis Amics de Gaudí.
Associació pro beatificació Antoni Gaudí. Associació que neix el 1992 sota la iniciativa de Mn. Ignasi Segarra Bañeres, prevere de la prelatura de l'Opus Dei, i l'arquitecte José Manuel Almuzara, que n'és el president. Entre els seus membres hi trobem també l'actual escultor de la Sagrada Família Etsuro Sotoo que, entre d'altres encàrrecs, ha realitzat l'escultura de Sant Josepmaria Escrivà a l'Església de Santa Maria de Montalegre, al Raval de Barcelona.
Associació Gaudí & Barcelona Club. Entitat sense ànim de lucre que va ser creada l'any 1997 per iniciativa va ser impulsada pel fotògraf i dissenyador gràfic Eduard Solé i va sorgir a causa del pobre contingut sobre l'artista que hi havia a la xarxa. Es tracta doncs d'un contenidor de material gaudinià gestionat a través d'un club virtual. Amb la Junta Constructora de la Basílica de la Sagrada Família ha convocat diverses edicions del Premi Gaudí de Narració i Poesia Curta de temàtica gaudiniana.
Òrbita 2: Institucions relacionades amb el món acadèmic
Càtedra Gaudí - UPC. Creada des de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) el 1956. El primer catedràtic-director va ser el professor Josep Francesc Ràfols i Fontanals, biògraf i deixeble d'Antoni Gaudí fins el 1960. El va succeir Josep Maria Sostres Maluquer fins el 1968, que el rellevà Joan Bassegoda i Nonell fins a la seva jubilació acadèmica l'any 2000. A partir d'aquesta data el director de la ETSAB el va nomenar Conservador de la Càtedra, responsabilitat que va exercir fins a finals de l'any 2008. Actualment el director de la Càtedra Gaudí és el professor Juan José Lahuerta. En un principi la seu estava ubicada als pavellons d'accés de la Finca Güell de Pedralbes, propietat de la Universitat de Barcelona (UB). El 2008 es va resituar la seu a la planta baixa de l'ETSAB.
Càtedra Antoni Gaudí - UB - The Gaudí Research Institute. Són els promotors del Gaudí World Congress, un congrés de temàtica gaudiniana de caràcter bianual engegat el 2014, a partir del que també es creà el Gaudí World Club. Es tracta d'un conjunt d'entitats d'àmbit universitari i cultural que inclou també al The Gaudí Exhibition Center, Gaudí Barcelona Projects i IFM Business School.
Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Institució eclesiàstica de caràcter universitari que depèn canònicament de la Santa Seu. Va ser creada el 2014 i promoguda per l’Arquebisbe de Barcelona, Cardenal Lluís Martínez Sistach. La Facultat Antoni Gaudí és fruit de la col·laboració de dues institucions universitàries eclesiàstiques ja existents: la Facultat de Teologia de Catalunya (1968) i la Facultat de Filosofia de Catalunya (1990). Tot aquest conjunt d'institucions varen formar L'Ateneu Universitari Sant Pacià el 2015.
Òrbita 3: Institucions museístiques i centres d'interpretació sobre Gaudí
(Nota: Espais que no estan instal·lats en les mateixes obres construïdes de Gaudí i que ja han aparegut a la "Galàxia Gaudí 1: Les obres")
Casa Museu Gaudí. Residència d'Antoni Gaudí des del 1906 fins el 1925. Forma part del conjunt residencial del Park Güell que ell mateix projectà. La casa, construïda com casa-mostra del recinte, és obra de Francesc d’Assís Berenguer i Mestres, amic i col·laborador de l’arquitecte. La casa va passar a mans d’uns particulars després de la mort de Gaudí i, a partir de l’any 1963, es va obrir al públic com a Casa Museu Gaudí. Des de 1992 és propietat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, la qual gestiona l'equipament cultural.
The Gaudí Exhibition Center. Entitat cultural que neix el 2015 de l’acord entre el Museu Diocesà de Barcelona i Gaudí Exhibition, situat a l'edifici de la Pia Almoina. Els promotors són l'Arquebisbat de Barcelona i l'entitat andorrana Molines Patrimonis; mentre que l'assessorament científic està gestionat pel The Gaudí Research Institute.
Gaudí Centre Reus. Espai d'interpretació, situat a la Plaça Marcadal, sobre la figura d'Antoni Gaudí gestionat per l'Ajuntament de Reus i on s'ubica també la seva oficina de turisme. L'edifici és una rehabilitació, finalitzada el 2007, de l'antiga seu del Banc de Santander a Reus, i encara abans d'una botiga de joguines coneguda amb el nom de l'Aliança.
Casa Pairal de Gaudí. Immoble que des del segle XVIII va pertànyer als avis, pare i finalment al mateix Antoni Gaudí. El 1925, un any abans de la seva mort i en no tenir descendència, Gaudí la va cedir a l'Arquebisbat de Tarragona. Adquirida i gestionada per l'Ajuntament de Riudoms el 2000 és visitable des del 2002.
Gaudí Experiencia. Projecte dels ex-membres del grup La Trinca, Toni Cruz i Josep Maria Mainat, a través de l'empresa Cruiman Iniciatives. Situat a 50 metres del Park Güell, aquest centre d'interpretació va obrir les portes el 2012 i compta amb una sala de projecció 4D on es visiona el procés creatiu de l'arquitecte. El projecte museogràfic ha estat avalat per la Càtedra Gaudí de la UPC.
Museu Nacional d'Art de Catalunya. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va firmar el 2014 un acord de col·laboració amb el Patronat de la Sagrada Família per a l'exposició permanent d'obres d'Antoni Gaudí. Dins aquesta mateixa operació, es va decidir que algunes obres de la Casa Museu Gaudí serien restaurades pels equips del Museu Nacional. Amb el suport de la Fundació Abertis, l'any 2016 el MNAC va muntar al Brasil l'exposició "Gaudí: Barcelona 1900".
Òrbita 4: Institucions amb referència gaudiniana
Fundació Antoni Gaudí per a les grans ciutats. Creat el 2015 arran del "Congrés sobre la pastoral a les grans ciutats" que es va celebrar a Barcelona el 2014 per iniciativa de l'Arquebisbe de Barcelona, el Cardenal Mons. Lluís Martínez Sistach. Formen part també del patronat Mn. Armand Puig, rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, i el Sr. Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora de la Basílica de la Sagrada Família.
Premis Gaudí. L'Acadèmia del Cinema Català organitza i atorga els premis anuals per difondre i promocionar les millors pel·lícules, artistes i tècnics del sector cinematogràfic català. Els Premis Gaudí són una iniciativa del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i provenen dels Premis Barcelona, que van néixer l'any 2002.
Passarel·la Gaudí. La Passarel·la Gaudí és la passarel·la de moda més important dels Països Catalans. Nasqué a la dècada de 1980 a Barcelona i és de caràcter anual. El 2006 va canviar el seu nom pels de Passarel·la Gaudí Núvies (que és una part de Barcelona Bridal Week) i el de Barcelona Fashion Week.
Associació de Veïns i Veïnes "Sagrada Família". Entitat sense ànim de lucre formada íntegrament per veïns i veïnes constituïda com entitat el 1970.
Associació Gaudí Comerç. La Unió de botiguers Sant Pau Gaudí és l’agrupació d’establiments de comerç i serveis de l'avinguda Gaudí i dels seus voltants, que es va constituir al 1994 amb la finalitat de promoure el comerç de la zona.
Gaudí llar d'infants. Escola bressol situada a prop de l'Hospital de Sant Pau, creada el 2000 i vinculada a l'escola Pàlcam.
IES Gaudí. Institut d'Ensenyament Secundari del barri Gaudí de Reus.
Institut Gaudí de la construcció. Institut Gaudí de la Construcció és l'entitat constituïda per a donar formació per totes les associacions i gremis de la construcció de Catalunya. L'objectiu és establir un programa regular de cursos de formació en demolició sobretot orientats a titulats (arquitectes, aparelladors, enginyers, caps d'obra)