El 20 de novembre es commemora el Dia Universal dels Drets dels Infants. La Fundació Pere Tarrés ha elaborat un document amb 10 propostes per posar la infància al centre de les prioritats polítiques. Les crisis econòmiques i socials que hem viscut els últims anys han passat factura a les famílies més vulnerables i aquesta circumstància ha acabat repercutint en la baula més feble del sistema, els infants i joves.
Ho evidencien les recents dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, segons les quals el 32,5% dels infants i adolescents catalans es troben en risc de pobresa o exclusió social a Catalunya. I la pobresa multiplica també la vulnerabilitat en molts altres aspectes, com la salut mental, l’abandonament escolar, les dificultats de tenir un habitatge en condicions o l’accés a les activitats de lleure educatiu. Demà es commemora el Dia Universal dels Drets dels Infants i la Fundació Pere Tarrés ha elaborat un document amb 10 propostes per posar la infància al centre de les prioritats polítiques.
La data del 20 de novembre commemora l’aprovació per part de Nacions Unides de la Declaració dels Drets dels Infants, que estableix que tots els nens i nenes haurien de tenir una sèrie de mínims garantits en totes les societats. Però cada any cal recordar que milions d’infants d’arreu del món no tenen assegurats aspectes tan bàsics com el dret a l'educació, a un habitatge digne, a la participació o a la igualtat d'oportunitats, entre molts altres.
La Fundació vol posar el seu gra de sorra en l’imprescindible debat públic que ha de derivar en un veritable acompanyament a la infància per part de la societat. La infància és una etapa clau en el desenvolupament de la persona, en la qual es comencen a construir la personalitat i els valors, i per això l’entitat ha proposat un seguit d’accions que les administracions públiques poden posar en pràctica per millorar la situació de la infància. Propostes com posar en marxa programes per tractar els trastorns de salut mental, potenciar els centres d’esplai i els espais de lleure amb un finançament adequat i espais dignes, afavorir la participació dels infants, acompanyar les famílies, millorar la coordinació dels serveis educatius i socials; entre d’altres.
Tot seguit llistem les 10 propostes, que també es poden descarregar en PDF aquí:
- Garantir finançament i espais adequats als projectes de lleure com centres d’esplai o agrupaments escoltes per afavorir que tots els infants, especialment els que estan en situació de vulnerabilitat, puguin participar en activitats de lleure educatiu de qualitat.
- Ampliar la universalització dels serveis per a petita infància per garantir que tothom, especialment les famílies amb més necessitats socials, tingui accés a escoles bressol.
- Promoure espais per a la participació infantil, afavorint espais d’escolta activa sobre temes que els afecten, com l’escola, la salut, el lleure, la cultura o l’espai públic.
- Afavorir espais inclusius per atendre les necessitats educatives especials i que els infants amb discapacitat o amb diferents diversitats puguin gaudir d'oportunitats educatives i de lleure com la resta.
- Donar suport a les famílies perquè disposin de condicions laborals, culturals, educatives, d’habitatge i sanitàries perquè els infants creixin en llars amb condicions dignes i enriquidores.
- Vetllar per la salut mental dels infants, amb programes que fomentin l’esport i l’alimentació saludable.
- Dissenyar programes educatius per fomentar un ús responsable de les pantalles i de les tecnologies de la informació i comunicació i acompanyar els infants i joves.
- Impulsar la coordinació de tots els agents educatius i socials que treballen amb els infants, com escoles, serveis socials, centres de salut i centres d’educació en el lleure.
- Potenciar els centres socioeducatius per tal que siguin veritables espais preventius que fomentin la participació d’infants en risc i garantir el finançament adequat i l’estabilitat d’aquests espais, especialment els que estan impulsats per entitats d’iniciativa social.
- Instaurar el concert social com a mecanisme habitual de prestació de serveis socials i educatius, de manera que el preu no sigui el factor determinant i es ponderi la qualitat i l’arrelament al territori, donant estabilitat a serveis, equips i entitats.