Els darrers anys, diverses crisis econòmiques i socials s’han anat encadenant i tot plegat ha contribuït a la cronificació de les situacions de vulnerabilitat que ja patien infants i famílies. En aquest context, la Fundació Pere Tarrés, conscient dels enormes beneficis educatius i socials que suposen les activitats de lleure, ha posat en marxa un any més la campanya “Cap infant sense colònies”. La campanya té com a objectiu becar les activitats de lleure d’estiu de milers de nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat. En total, la Fundació ha becat aquest estiu 6.734 d’aquests infants, cosa que es tradueix en 19.576 setmanes de casal o colònies arreu de Catalunya i de les Illes Balears.
Aquesta xifra d’infants becats és la més elevada de la història de l’entitat i suposa un increment del 5% respecte l’estiu de 2023 i d’un 82% des de l’any de la pandèmia. Enguany s’han rebut més sol·licituds que mai per rebre ajuts, fet que constata que les mancances econòmiques són lluny d’acabar i que hi ha moltes famílies que encara tenen greus dificultats per cobrir les seves despeses bàsiques. L’educació en el lleure és per a aquestes famílies un luxe que no es poden pagar.
Per això, cada any, a l’inici de l’estiu, la Fundació Pere Tarrés arrenca la campanya “Cap infant sense colònies” amb la voluntat de garantir que tots els nens, nenes i joves puguin gaudir d’activitats de lleure educatiu durant l’estiu. Ho fa perquè considera que poder gaudir de propostes de lleure com casals, colònies o campaments és essencial per al desenvolupament dels infants de famílies que tenen dificultats socioeconòmiques. Aquestes activitats són un oasi de gaudi que fa que els nens i nenes puguin trencar, ni que sigui de manera temporal, la seva quotidianitat. A més, les activitats d’educació en el lleure són essencials per al seu creixement com a persones: mitjançant els casals i les colònies d’estiu, els infants, adolescents i joves poden aprendre, jugar i compartir espais amb altres participants de la seva edat en un espai educatiu, convivint també amb monitors i monitores que tot sovint acaben esdevenint referents. Diversos estudis posen de manifest també la importància de les activitats de lleure educatiu en el desenvolupament emocional, social i competencial dels infants i joves.
Per poder donar aquesta oportunitat als infants, la Fundació Pere Tarrés ha destinat enguany a la campanya 2.184.576 d’euros, 138.736€ més que l’estiu anterior. Una suma que s’ha assolit gràcies al suport d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i el 0,7% de l’IRPF per a altres finalitats socials, a més de la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i de ciutadans a títol particular, el suport del programa ProInfància de Fundació “La Caixa” i els recursos propis de la Fundació.
Més de 37.000 infants i joves han gaudit de les activitats de la Fundació
Aquests 6.700 infants, però, no han estat els únics que han pogut gaudir dels beneficis de les activitats de lleure aquest estiu. Un cop fet el balanç estadístic de les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, podem dir que 37.699 infants i joves han participat aquest estiu en les casals, colònies i altres activitats organitzades per la Fundació, pel seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans i per la seva xarxa de centres socioeducatius.
A més, cal destacar també l’èxit que ha tingut el programa vacacional “Marxem en família”, una experiència de vacances diferent i de proximitat, adreçada a gaudir de l’estiu en família, que té lloc en cases de colònies de la Fundació i que es basa en els principis del lleure educatiu. 3.154 persones i prop de 900 famílies n’han gaudit durant els mesos de juliol i agost.