Vés al contingut
caram-ucraina-corredor
Galeria d'imatges

Aina Argueta –CR “No es tracta de recollir a gent, sinó d’acollir a persones”. És un dels punts que ha remarcat Lucía Caram en la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts per explicar la tasca realitzada per la Fundació del Convent de Santa Clara durant aquest 2022. Entre aquestes, Caram ha destacat el corredor humanitari que s’ha posat en marxa amb el suport d’altres entitats i que ha ajudat a més de 1.000 refugiats ucraïnesos a arribar a tot l’Estat espanyol.

El de la Fundació del Convent de Santa Clara és el corredor humanitari d’un ens privat més gran de tot l’Estat. Així ho ha assegurat Caram que ha explicat que la Fundació ha aconseguit portar a Ucraïna 75 ambulàncies, considerades un dels béns més cotitzats. “Cada ambulància salva a 100 persones de mitjana”, ha reblat.

“Els vehicles medicalitzats tenen una vida d’entre 1 a 30 dies”. Caram s’ha referit a les ambulàncies com a vehicles que també són objectius de destrucció. La religiosa ha explicat que en un d’aquests trajectes cap a Ucraïna van aconseguir portar un bon nombre d’ambulàncies fins a la frontera del país. L'endemà, l’aparcament on les havien deixat va ser bombardejat destruint tot el que estava allà.

La Fundació del Convent de Santa Clara es va comprometre a entregar l’ajuda personalment i ara ja han viatjat 13 vegades a Ucraïna

Malgrat l’hostilitat pròpia d’una guerra, la Fundació s’encarrega de portar més subministraments, com equips de reanimació i tràilers plens de medicaments a les zones damnificades.

La cara humana del corredor és l’acollida de refugiats i la cura dels ferits. “No es tracta de recollir a gent, sinó d’acollir a persones”, ha destacat Caram. Cada família ve d’unes circumstàncies diferents i, per tant, "necessiten acompanyaments diversos".

En aquesta línia, la Fundació ha traslladat 41 ferits de guerra que han estat atesos a hospitals de Barcelona i Madrid. En el marc d’aquesta operació, s’ha engegat un corredor exprés a través del qual cada mes arriben almenys quatre ferits del front i se’n tornen pacients donats d’alta.

La recuperació és lenta i les institucions col·laborades, com l’Hospital Clínic, tenen molta feina. “Per cada mort, hi ha tres ferits. I per cada tres ferits, n’hi ha dos mutilats”, ha alertat Caram. “Sabem que hi ha cansament mediàtic sobre la guerra a Ucraïna, però també hi ha un poble que es dessagna”, ha reblat.

Un dels casos que ha tractat la Fundació és el de la Juliia Ischcenko, refugiada ucraïnesa que va viure dos mesos en la zona de conflicte. Actualment, és perruquera i viu a un pis de la Fundació mentre busca feina. En la roda de premsa, ha relatat l’inici del conflicte: “Al principi hi havia massa confusió i la gent es quedava a casa, sabíem per on anaven les tropes cada cop que els sorolls de trets i bombes s’apropaven”. Al final, Ischcenko va començar a desenvolupar fòbia i va decidir que havia de fugir.

55 pisos d'acollida, atenció mèdica a infants i acompanyament de joves extutelats

Però el treball de la Fundació del Convent de Santa Clara no només s'ha centrat en el corredor humanitari d'Ucraïna. Lucía Caram ha explicat que l'entitat ha atès 24.304 persones durant el 2022. Un altre dels projectes que Caram ha destacat és el magatzem d’aliments que gestiona la Fundació i que cobreix les necessitats de persones de sis comarques diferents de Catalunya. La iniciativa coordina 22 entitats socials i arriba a més de 17.000 persones. La Fundació també gestiona 55 pisos d'acollida que acullen 220 persones entre refugiats i persones en risc d'exclusió social així com un alberg per a persones sense llar.

A més de la lluita per la pobresa infantil i l'ajuda en atenció mèdica a 600 infants, des de la Fundació asseguren que també han col·laborat en la reducció de delictes a Manresa. Un fet que Caram explica que ha estat gràcies a un programa de la Fundació amb els Mossos d’Esquadra que acompanya joves extutelats amb antecedents. Des de la seva implementació, l’entitat de Caram parla d’una reducció del 36,8% de robatoris amb violència.

Les dades demostren que les penes elevades i el sistema judicial no allunyen els delinqüents del delicte. Aquests cursos obren la porta a una resposta institucional diferent. Aquests joves solen ser persones nouvingudes, que no tenen referents ni família i en molts casos, estan indocumentats. “La societat només veu delinqüents, però nosaltres escollim veure més enllà”, concorden Caram i l’intendent Josep Guillot. El programa ha demostrat que és eficaç i ja s’està començant a implementar a Manlleu.

“Sabem que hi ha cansament mediàtic sobre la guerra a Ucraïna, però també hi ha un poble que es dessagna”

“Volem transformar la gent”. El president de la Fundació del Convent de Santa Clara, Gabriel Prat, també ha intervingut en la roda de premsa explicant l’objectiu de la Fundació: "Volem que les persones ateses trobin alternatives i solucions". “No volem que es quedin amb nosaltres de forma permanent”, ha dit.

La roda de premsa ha tingut lloc a l’hotel Guillart Gran Passage, espai on es van començar a acollir els primers ferits traslladats sense gairebé soroll mediàtic. Caram ha afirmat que només s’escolten males notícies i aquesta era una bona oportunitat abans que s’acabés l’any per demostrar que també n’hi ha de bones. La Fundació es va comprometre a entregar l’ajuda personalment i ara ja han viatjat 13 vegades a Ucraïna.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.