(IQS) Després d'un any pròdig en novetats en tots els àmbits de les activitats de la Fundació Empreses IQS, el passat 2 de juny va tenir lloc l'Assemblea Anual de la Fundació, que va estar precedida per una sessió a porta tancada de la seva Junta de Patrons.
Els representants de les empreses col·laboradores de la Fundació Empreses IQS, es van anar congregant-se a la Sala Multimèdia, en la qual el doctor Josep Arcas, president de la Fundació Empreses IQS, va procedir a l'obertura de l'Assemblea Anual amb una càlida benvinguda a tothom, i a tothom va agrair la seva dedicació i la seva col·laboració, assenyalant que “la presència empresarial a IQS sempre ha estat útil per anticipar les necessitats de la indústria, i que aquest punt de vista pràctic ha impregnat les característiques i les prioritats dels plans d'estudi”.
Tot seguit va cedir la paraula al doctor Pere Regull, director general d'IQS, que va expressar la seva doble gratitud a la labor presidencial de Josep Arcas i a la generositat del conferenciant d'honor, per passar a resumir les dades més eloqüents sobre el dia a dia d'IQS i a indicar els nous horitzons en ensenyament, recerca i transferència de tecnologia dins IQS. En relació al portfolio acadèmic va anunciar l'inici d'un nou grau de tres anys enMàrqueting Internacional en una Economia Digital, per 2017-2018, en el qual dos cursos s'impartirien a IQS i el tercer en una universitat europea, així com dos nous dobles graus de Farmàcia i Nutrició i deQuímica i Farmàcia. Això incideix lògicament a la programació de Màsters i en la dinàmica dels Doctorats. Va valorar molt positivament el bon acolliment als programes de IQS Executive Education, que pivoten entorn de cinc àrees: Compres, Management, Packaging, Operacions i Supply-Chain i Gestió de Laboratoris i Qualitat.
Finalment, va anunciar l'inici immediat de la construcció d'un nou Centre de Transferència en Processos i Tecnologies Integratives (CTPTI), així com l'adquisició dels equips i instruments de laboratori necessaris per albergar un centre de recerca i transferència de tecnologia. Aquesta instal·lació inclourà un Laboratori de Nanotecnologia, Laboratori de Materials Avançats i Biomaterials, Laboratori de Processos Químics en Flux Continu (Flow Chemistry) i una Planta Pilot de Bioprocesos, amb un reactor d'una capacitat de 100 l. Amb un pressupost de 2,7 M€ i un temps d'execució entre 2016 i 2018, dues terceres parts d'aquesta inversió estaran dedicades a instrumentació. Per això, IQS ha obtingut un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER 2015), atorgat pel Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, per un import d'1,25 M€.
Arcas va reprendre la paraula per introduir la conferència "Conversa amb Joan Josep Brugera, trajectòria empresarial, compromís universitari i curiós per l'art religiós" i presentar alguns aspectes de Joan Josep Brugera, president d'Immobiliària Colonial, de la Société Foncière Lyonnaise i del Patronat de la Fundació Universitat Ramon Llull. Va evocar la seva amistat amb el conferenciant d'honor en el Cercle d’Economia, la seva faceta universitària com a Enginyer Tècnic Industrial, professor d'Enginyeria Electrònica a l'Escola Industrial de Terrassa, de la Universitat Politècnica de Catalunya, la seva brillant trajectòria financera en Banc Atlàntic, Banc Sabadell, Sindibank i la Caixa, en la qual va passar a dirigir Immobiliària Colonial, que va apostar per la Société Foncière Lyonnaise, amb seu a París, de les quals és president avui dia, com ho és del Patronat de la Fundació Universitat Ramon Llull. I va subratllar que des de de 2004 és Doctor Honoris causa in Economics, per la Constantinian University of Providence, Rhode Island (EUA).
Joan Josep Brugera va destacar la seva vinculació universitària amb ESADE, en la qual va cursar l'MBA, es va implicar en la seva associació d'alumni i va acompanyar al seu amic Juan Antonio Delgado en el trànsit de ser una fundació eclesiàstica a una de civil. Va explicar la seva cordial relació amb la Universitat Ramon Llull, de la mà de Ricard Fornesa i Leopoldo Rodés. I va passar de seguida a desgranar les seves profuses vivències empresarials.
També va relatar com la seva juvenil fascinació pels anomenats països de l'Est d'Europa, que ha recorregut pam a pam, any rere any, li va fer descobrir el cristianisme ortodox i l'art bizantí. I aquí va néixer la seva faceta de col·leccionista d'icones bizantines: una col·lecció de 200 obres d'art que actualment es troba exposada amb tots els honors en el Museu de Montserrat.
En acabar es va produir un interessant col·loqui i a continuació es va procedir al lliurament de diplomes als nous membres de la Fundació Empreses IQS, que van ser recollits per Miquel Vila Coll, director general d'Archroma; Teodoro García Giménez, president de Grupo TGT; Nieves Saiz-Maza, directora general de Labortech Waldner; Imma Solà, responsable de RRHH de Menadiona.
La Fundació Empreses IQS va ser constituïda el 1958 amb l'objectiu de fomentar la formació, la investigació i la relació entre IQS i el món empresarial. Aquesta tasca, fonamental per a IQS, es desenvolupa gràcies al suport econòmic de les més de cent empreses nacionals i internacionals que participen a la Fundació Empreses IQS. L'any 2006 la Fundació es va convertir en el soci fundador del Programa Mit-Spain. L'any 2012 va finançar part del nou edifici d'IQS School of Management que s'ha convertit en un exemple de mecenatge empresarial i civil. Actualment està immersa en el Programa de Beques de Grau, de Màsters Universitaris IQS i de Doctorat i en la celebració del 25 Aniversari d'IQS School of Management.