Vés al contingut

(Fundació “la Caixa”) La segona edició de “Cap llar sense aliments”, que va impulsar la Fundació ”la Caixa”, amb el suport de CaixaBank, tanca amb 397.145 euros recaptats a Catalunya. Amb aquest import, s’han aconseguit 420 tones d’aliments bàsics i més de 8.000 persones en situació de vulnerabilitat tindran una alimentació bàsica garantida durant tot l’estiu.

En total, arreu d’Espanya, s’ha arribat als 2,2 milions d’euros, amb els quals s’han aconseguit 2.386 tones d’aliments bàsics, que es distribuiran entre els 54

Bancs d’Aliments associats a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL). Aquest ajut arribarà a més de 45.000 persones en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu de la campanya “Cap llar sense aliments” en favor dels bancs d’aliments és ajudar les persones que han quedat més afectades pels efectes col·laterals de la COVID-19, que recorren a les gairebé 8.000 entitats socials col·laboradores per sol·licitar-hi aliments. Tal com es desprèn de la recent Enquesta de condicions de vida que ha dut a terme l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’índex de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) a Catalunya va augmentar 2,7 punts i va passar del 23,6 % del 2019 al 26,3 % el 2020, i la privació material severa va pujar del 5,7 % al 6,2 %.

Com a resposta a aquesta necessitat urgent, la Fundació ”la Caixa” va decidir aportar un milió d’euros addicional a la iniciativa, amb la qual cosa es va sumar un total de 2,2 milions d’euros.

“L’emergència social que es deriva de la pandèmia persisteix, i per això hem de donar suport als qui ho necessiten més. Amb l’èxit d’aquesta acció solidària demostrem que junts som més forts i, gràcies als grans de sorra que s’hi han aportat, hi haurà milers de famílies que rebran ajudes d’aliments. Només així, units, aconseguirem erradicar la pobresa”, ha destacat el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé.

Segons la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, la demanda d’ajuda va augmentar al voltant d’un 30 % després de l’inici de la pandèmia i els bancs d’aliments de les quatre províncies van atendre 60.000 persones més que l’any anterior. Ara com ara, s’està donant assistència a 256.000 persones a través de 636 entitats socials col·laboradores.

Arran de la pandèmia, s’ha detectat que el perfil de les persones que acudeixen als bancs d’aliments s’ha eixamplat: ara, els que necessiten aliments ja no són únicament persones en situació de pobresa severa, sinó també famílies que abans de la crisi tenien rendes mitjanes o baixes, i joves que han perdut la feina.

Un 30 % de les persones que han sol·licitat ajuda durant el primer any de la pandèmia no l’havien necessitada mai fins ara, segons que es desprèn de l’últim estudi de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A més, aquesta situació es podria agreujar, segons els bancs d’aliments, si no es produeix un repunt en la recuperació econòmica quan acabin les mesures excepcionals de protecció social, com els ERTO.

Compromeses amb l’acció, milers de persones s’han sumat al moviment #CapLlarSenseAliments, entre ells, celebritats com el xef Ferran Adrià, l’actor Antonio Banderas i la model Vanesa Lorenzo, que han contribuït a donar visibilitat a la iniciativa a les xarxes socials i han posat en valor el compromís dels bancs d’aliments.

Possibilitat de col·laborar-hi fins al 31 d’agost

Els canals electrònics continuaran actius fins al 31 d’agost, tot i que la campanya s’hagi acabat. Per això, tothom qui ho vulgui hi pot seguir col·laborant a través de Bizum, enviant el donatiu al número 38014.

A més, CaixaBank continuarà posant a disposició de tota la societat el portal corporatiu, encara que no siguin clients de l’entitat. A través de la banca en línia CaixaBank NOW, tant a l’aplicació com a la web, els qui hi vulguin col·laborar ho podran seguir fent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.