Vés al contingut

(La Fundació ”la Caixa”) A Catalunya es dedicaran més de 250.000 euros per a 10 iniciatives que beneficiaran 4.242 persones en situació de vulnerabilitat. La Fundació ”la Caixa” ha assignat un import de 2,6 milions d'euros a un total de 99 projectes per a la lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social, que beneficiaran en conjunt més de 20.500 persones a tot l’estat, i que compten amb 540 professionals i 3.162 voluntaris involucrats.

La convocatòria “Lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social”, la segona resolta del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials 2021, té com a finalitat contribuir a trencar el cercle de la pobresa infantil i impulsar projectes que facilitin el desenvolupament integral i el procés d'inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat, potenciant les seves capacitats i afavorint la igualtat d'oportunitats.

En aquest sentit, s'han triat, principalment, projectes enfocats en accions de suport socioeducatiu formal, no formal i de competències personals i familiars (un 42,4% del total de les iniciatives seleccionades); així com d'atenció psicològica, emocional i d'empoderament personal juntament amb atenció social bàsica (31,3% dels projectes).

Els criteris de valoració i selecció de projectes han girat vers la capacitat de l'entitat, viabilitat i planificació del projecte, a més de l'alineació del projecte, els seus objectius i accions amb les línies prioritàries de la convocatòria, així com de l'impacte esperat en les persones destinatàries.

Desenvolupament social i educatiu de la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat

La finalitat d'aquest àmbit, dins del qual s'han seleccionat en total 51 projectes (tres a Catalunya), és promoure iniciatives que contribueixin a trencar el cercle de la pobresa, empoderant la infància i l'adolescència; potenciant la família com a eix de l'acció socioeducativa; i emfatitzant, en aquesta ocasió, en els problemes derivats de la crisi econòmica i social sense precedents de la pandèmia de la Covid-19.

Les línies prioritàries d'actuació de les iniciatives triades han estat l'atenció social bàsica (accés a béns i serveis com l'alimentació, la higiene o les beques menjador); les accions de suport socioeducatiu formal (reforç escolar, acompanyament familiar, parentalitat positiva, etc.); accions de suport socioeducatiu no formal (oci i temps lliure o projectes de transició a la vida adulta); i atenció psicoterapèutica i emocional.

Inclusió social de persones en risc de pobresa i exclusió

Emmarcats en aquest àmbit, es troben 7 projectes de Catalunya d'un total de 48 amb la finalitat de facilitar el desenvolupament integral i els processos d'inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat, potenciant les seves capacitats i afavorint la igualtat d'oportunitats.

Aquest 2021 també s'ha prestat especial atenció a la situació de crisi actual a causa de la pandèmia de la Covid-19, que ha provocat un augment de les desigualtats socials, amb una major incidència en el col·lectiu de persones més desfavorides i vulnerables, encara que també s'ha estès a més sectors de la població.

Així, les línies prioritàries han girant entorn l'atenció social bàsica (accés a béns i serveis bàsics); l'atenció psicosocial i d'empoderament personal des d'una perspectiva inclusiva en l'àmbit familiar i comunitari, incidint en accions que afavoreixin la reducció de la feminització de la pobresa; l'acompanyament a les persones sense sostre i/o sense llar en el seu procés d'inici de la inclusió social; i la protecció vers les situacions de violència de gènere o d'inici/increment de conductes addictives.

Una ajuda compromesa amb la societat

La convocatòria de “Lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social” és la segona de les sis ja resoltes l’any 2021 en el marc del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials. El programa, mitjançant les altres cinc convocatòries temàtiques d'abast estatal, també dona suport a la promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, la inserció sociolaboral, habitatges per a la inclusió social, la promoció de la interculturalitat i l'acció social en l'àmbit rural.

El president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha destacat la importància del Programa i, especialment, de la convocatòria de pobresa infantil i exclusió social perquè “gràcies a ella s'aconsegueix empoderar i donar eines a col·lectius vulnerables amb la finalitat de fomentar el seu creixement en moltes de les seves facetes vitals, des de la més personal fins a la professional, aconseguint, així, trencar la bretxa social existent, agreujada per les conseqüències de la Covid-19”.

Compromesos amb el desenvolupament sostenible

El Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials revalida un any més el compromís amb les entitats, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 de les Nacions Unides (ONU), donant suport a les iniciatives socials que s'emmarquen en les temàtiques o els col·lectius destinataris dins de les convocatòries socials, especialment les persones més vulnerables davant la situació actual.

Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social

Un any més, la Fundació ”la Caixa” concedirà un reconeixement especial a les entitats que desenvolupin, a partir del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials, projectes que aportin les respostes més eficaces, eficients, sostenibles i justes vers els complexos reptes socials que afronta la societat.

La nova edició dels Premis ”la Caixa” a la Innovació Social atorgarà 10 premis de 15.000 euros cadascun, que suposaran un impuls addicional per a cadascun dels projectes guardonats. Els projectes seran avaluats valorant el seu impacte en les persones destinatàries i en la comunitat a partir del desenvolupament real del projecte i dels resultats obtinguts.

Temàtica
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.