Vés al contingut

(CR) Rellevant trobada entre el papa Francesc i el patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I. A la basílica del Sant Sepulcre de Jerusalem han recordat amb una pregària conjunta la històrica trobada de fa 50 anys entre els seus antecessors, Pau VI i Atenàgoras. Els dos han expressat clarament la voluntat de caminar cap a la unitat dels cristians.

L’aportació de Francesc ha estat posar de nou sobre la taula “la voluntat de mantenir un diàleg amb tots els germans en Crist per trobar una forma d’exercici del ministeri propi del bisbe de Roma que obri una situació nova i pugui ser un servei d’amor i de comunió reconegut per a tots”. Amb aquestes paraules Francesc renova, la voluntat ja expressada per altres papes, de trobar la manera que la primacia bisbe de Roma, com a successor de Pere, sigui també acceptada per altres Esglésies cristianes. Per aconseguir-ho remarca la necessitat de mantenir un diàleg entre les diverses esglésies cristianes que culmini amb un signe més clar d’unitat i de reconeixement mutu dels diversos patriarcats.

En espera d’això, els discursos de Bartomeu i de Francesc en la pregària ecumènica al Sant Sepulcre han convergit plenament. Tant en oferir al món l’esperança de la resurrecció, com en la denuncia de les injustícies socials. A més del discursos, durant la trobada s’ha signat una declaració conjunta que “confirma el nostre compromís d’avançar junts cap a la unitat” i que “espera amb impaciència que arribi el dia en el que finalment participem junts en el banquet eucarístic”. Una fita pendent de l’ecumenisme que podria estar més proper entre catòlics i ortodoxos.

En el seu discurs Francesc també ha afirmat amb contundència que “aquells que maten, que persegueixen cristians per odi a la fe, no els pregunten si són cristians o si són catòlics: són cristians. La sang cristiana és la mateixa”. Paraules significatives en una regió on la majoria d’Esglésies cristianes pateixen persecucions i on el catolicisme no és la confessió cristiana majoritària.

El clima d’aproximació i entesa que ha mostren els textos, també s’ha visualitzat en el tracte i cordialitat entre Francesc i Bartomeu. S’han dirigit l’un a l’altre amb el tracte de “Santedat” i han repetit diverses abraçades. Aquesta proximitat encara s’ha fet més evident durant la visita conjunta que han fet després de la pregària als espais més rellevants que custodia la basílica, a la gruta del Sant Sepulcre i al turó del Calvari. Una cordialitat semblant s'havia viscut en anteriors trobades entre Francesc i Bartomeu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.