Vés al contingut

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri –CR) La benedictina Teresa Forcades ha solucionat la seva situació canònica abans d'iniciar la trajectòria electoral. La petició d'exclaustració és un fet i s'ha gestionat abans del canvi d'abadessa a Sant Benet. El procés per donar una sortida a la voluntat de Forcades s'ha realitzat en entorn de diàleg i comprensió entre la comunitat benedictina de Sant Benet, l'abadessa Montserrat Viñas i el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.

Tot i que encara no s'ha fet públic oficialment, l'exclaustració ja es pot visualitzar. Aquest dijous Forcades va sortir en un debat a TV3 com a representant de Procés Constituent i sense vel. Allà va explicar la voluntat de liderar a partir de diumenge "una candidatura rupturista àmplia" el 27 de setembre.

Tant l'abadessa Viñas com el bisbe Cortés han acceptat l'exclaustració, tot i que el permís definitiu l'ha de donar la Santa Seu, com passa amb totes les religioses. En el cas dels religiosos, alguns ordes poden atorgar aquest permís temporal sense passar per Roma. En aquest cas, el bisbe de Sant Feliu és l'encarregat de tramitar-ho a la Congregació per la Vida Consagrada. La "benedicció" d'aquesta petició de totes les parts afectades, sobretot del bisbe, fa preveure que des de Roma no es posarà cap impediment. L'exclaustració no és un procés reglat o subjecte a unes condicions determinades, i es concedeix en funció de cada situació.

En el mateix programa a TV3 Forcades va explicar que mentre el Vaticà decideix si concedeix l'exclaustració, els seus superiors a Catalunya li han donat permís per no viure en el convent. També explica que no perdrà el contacte amb el monestir i que com a molt serà un permís per tres anys.

En aquest discerniment, en el que Forcades no volia deixar de ser monja, ha estat clau el diàleg dins de la comunitat que li van plantejar la incompatibilitat entre el salt a la política electoral i la vida monàstica. Alhora, van plantejar la possibilitat d'una exclaustració temporal, que no era possible sense que ho acceptés l'abadessa i el bisbe de la diòcesis on està situat el monestir de Sant Benet de Montserrat. L'exclaustració no representa un trencament amb la vida consagrada ni amb els vots, però sí una dispensa d'algunes de les obligacions que comporta, com la de viure al Monestir.

El bisbe Cortés ha seguit aquest procés amb voluntat de trobar una solució i amb un diàleg discret (el bisbat no ha fet pronunciament sobre el tema) i sincer amb l'abadessa i la mateixa Forcades. Una actitud conciliadora i receptiva que ha facilitat la sortida temporal i que ha estat molt ben valorada.

Ara queda pendent veure quin recorregut polític té l'oferiment de Teresa Forcades a liderar una candidatura electoral. D'altra banda, Forcades també podrà continuar tenint una bona sintonia amb la nova abadessa, Maria del Mar Albajar, que forma part de la nova generació de monges benedictines amb una àmplia formació universitària i una trajectòria d'implicació civil i social paral·lela a la vocació religiosa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.