Vés al contingut
Retaule Sant Martí de Saldes
Galeria d'imatges

BISBAT DE SOLSONA / CREls treballs de restauració del retaule major de l'Església de Sant Martí de Saldes van finalitzar el passat 12 de juliol. Amb el retorn del retaule al berguedà finalitza una complicada operació que es va encetar fa més d'un any. El retaule de Sant Martí fa set mestres d'alt, i és una obra d'estil barroc realitzada a mitjans del segle XVII, entorn del 1650. Pel que fa a l'autoria, a falta d'estudis més complets, de moment s'atribueix l'obra als tallers vinculats a Joan Grau, com altres retaules de la diòcesi de Solsona -per exemple, els retaules de Prades de la Molsosa-. La part de les grades del retaule i l'altar van ser reformats a finals del segle XVIII o inicis del segle XIX. Desafortunadament, durant l'episodi bèl·lic de la guerra civil de 1936 es van perdre les sis talles escultòriques que presidien el retaule, fet que va fer que fossin substituïdes per unes de noves. 

Les tasques de restauració es va iniciar durant l'octubre de 2023 amb el desmuntatge i el trasllat del retaule al centre de restauració de béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix. Un atac intens de xilòfags i de fongs va provocar una greu fragilitat estructural de l'obra, que va haver de menester un projecte d'intervenció per ser preservada. 

La fragilitat del material l'estat interior de la fusta va suposar haver de fer un gran nombre de proves per trobar el consolidant adequat i estabilitzar el conjunt per retornar-lo al seu lloc d'origen. La fusta utilitzada per la construcció del retaule, el til·ler, és molt poc comuna en aquesta tipologia de mobiliari barroc. L'actuació també ha comportat la desinsectació i neteja del suport de fusta, la consolidació dels elements escultòrics, l'arranjament de les zones mal encaixades i la reparació de l'estabilitat estructural del conjunt.

Durant els treballs fets en aquest primer procés d'intervenció es va poder observar que la policromia visible en tot el retaule era fruit d'una repintada generalitzada amb tonalitats grises i blaves que pretenien imitar de forma poc acurada els marbrejats. En definitiva, una pintura de mala qualitat tècnica i pictòrica que ocultava els daurats originals i un gran nombre de motius florals -molt propis d'aquest estil artístic- que a partir d'ara tornaran a veure la llum. 

La intervenció sobre el retaule ha estat impulsada per la Parròquia de Saldes i el Bisbat de Solsona, amb la participació del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, i ha estat executada per l'empresa Kreit-restauro. La inauguració dels treballs de restauració tindran lloc el pròxim dia 26 d'agost dins els actes de la Festa major de Santa Severina, amb una missa a les 11 del matí i la presentació del conjunt per part de l'equip

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.