(Jordi Llisterri -CR) El Festival Internacional d'Orgue de Montserrat Cassià M. Just obre aquest dissabte la cinquena edició. En cinc anys aquest festival d'estiu ha aconseguit consolidar-se. Tot i que els concerts es fan el vespre a Montserrat, la basílica s'omple de gom a gom. I aquest any, segurament caldrà arribar-hi encara una mica abans per agafar seient.
Aquest dissabte 20 de juny el primer concert el protagonitza l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat amb l'organista Mercè Sanchis. I el dissabte 20 d'agost per primera vegada es farà un concert de gospel a la Basílica i amb un grup ben popular, Messengers, que fa dos anys van ser un dels protagonistes del concurs "Oh, Happy Day" de TV3. L'organista titular de Saint Lambert de Münster, Tomasz Adam Nowak, improvisarà sobre cants espirituals gospel interpretats pel cor.
Aquesta aposta innovadora la defensa el director artístic del Festival, el monjo benedictí i president del Pontifici Institut de Litúrgia de Roma, Jordi-Agustí Piqué. "El que és mediàtic no està renyit amb el que és bo". En la presentació del festival als periodistes Piqué va explicar que la tria d'aquest grup respon a una selecció entre diverses corals.
També va parlar "d'un concert irrepetible", pel fet de combinar la improvisació de l'orgue montserratí amb un conjunt de gospel en un concert: "La improvització en l'orgue és habitual però no en els concerts" i menys amb música no creada per l'orgue. Per Piqué, tot i que d'entrada pot sorprendre menys, també és excepcional el concert de l'Escolania a la Basílica: "L'Escolania no fa concerts, fa litúrgia i presentar-ho en forma de concerts a la Basílica és innovador". Amb l'orgue, recrearan grans obres del repertori coral religiós romàntic.
Els quatre concerts del Festival inclouen també la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, en les veus de solistes internacionals i cors de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). Acompanyats del mestre Joan Paradell, es farà el dissabte 18 de juliol. I el dissabte 5 de setembre es tancarà l'edició d'enguany amb un concert que combinarà la veu de l’oboè amb els solistes Cristian Moré i Màxim Solanes, acompanyats a l’orgue pel mestre Jordi Vergès, organista titular de la Catedral de Tarragona.
Els nens s'impressionen amb l'orgue
Una de les principals finalitats del festival és la difusió de la música d'orgue, molt més estesa a d'altres països europeus. Per Jordi-Agusti Piqué, l'esforç que el 2010 va representar la construcció d'un nou orgue a Montserrat, destinat principalment a la litúrgia, també s'ha de posar al servei d'aquesta finalitat.
Per això tots els concerts són gratuïts i s'emeten per la Xarxa de Comunicació Local i per Montserrat TV. "Té un pressupost modest per un festival de nivell" però "la cultura és una oferta gratuïta que hem de fer", explica. I convida també a pujar a Montserrat amb tota la família: "que els nens ho vegin; els nens s'impressionen molt amb l'orgue". Fins i tot proposa que, si cal, els nens puguin escoltar algunes peces i no seguir tot el concert, però almenys oferir un tast d'orgue als més petits.
Tots els concerts gratuïts es fan a les nou de la nit a la Basílica de Montserrat. El concert porta el nom de qui va ser abat de Montserrat, Cassià M. Just, músic i organista.