Vés al contingut

(Jordi Llisterri-CR) La setena edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat Abat Cassià M. Just (FIOM 2017) arriba aquest estiu amb un públic i un estil consolidat. Una consolidació i una continuïtat que el director del Festival, el monjo Jordi-Agustí Piqué deia en el presentació que "no és habitual a Catalunya". Aquest divendres es va presentar el programa de les quatre sessions d'aquest estiu.

El Festival torna als orígens amb grans obres per orgue i solista, però també incorpora com a novetat una proposta poc habitual: orgue i piano. Serà el concert del 9 de setembre amb els germans de Manchester Tom i Jonathan Scott. "Són dos instruments molt diferents que és molt difícil que es fusionin", explicava el pare Piqué. Però en aquest cas la formula que ja han experimentat els germans Scott funciona pels arranjaments que fan. A Montserrat es podrà veure amb obres de Mozart, Debussy, Gounod o Liszt i amb peces compostes pel mateix Tom Scott.

La sessió de l'agost incorpora la presencia del cor Barcelona Ars Nova, el conjunt vocal nascut al voltant del cicle de músiques polifòniques es fa a Barcelona i que l'any passat ja va iniciar un cicle de concerts d'estiu de música sacra. La sessió del 12 d'agost estarà dedicada a la música vocal de Bach amb Miquel Gonzàlez, co-director del FIOM, i el cor que dirigeix Mireia Barrera.

El concert del 15 de juliol, amb el mestre Michal Novenko, també inclou Bach però a més recupera una obra del pare Miquel López (1669-1723), un dels grans representants del barroc català de l’Escola de Montserrat. Els Cinc Versos de mig registre es podrà escoltar en la mateixa basílica on va ser composta. Novenko, amb vinculacions familiars a Catalunya, també interpretarà alguna de les seves reconegudes improvisacions sobre temes mallorquins i catalans.

Finalment, el Festival s'obre el proper dissabte 24 de juny amb l’organista Loreto Aramendi, titular de l’orgue Cavaillé Coll de la Basílica de Santa María del Coro, de Sant Sebastià. Amb un accent en la música romàntica, es podran escoltar tant obres de Bach com música contemporània com la de Ligeti.

Entrada lliure

Totes les sessions són dissabte a les 9 del vespre amb entrada lliure i amb possibilitat d'accedir lliurement al parking de la muntanya. Organitzat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, compta amb la col·laboració de Reale Seguros, que facilita la gratuïta d'una proposta d'alta qualitat música i de divulgació d'un instrument encara poc explotat a Catalunya.

En la presentació del Festival, Jordi-Agustí Piqué va lamentar que no es valorin prou el patrimoni que representen els 300 orgues que es calcula que hi ha arreu de Catalunya. Principalment en esglésies però també en el altres espais com el Palau Nacional -amb un gran orgue abandonat des de 1976-, el Palau de la Música o el Palau Güell. Els darrers anys s'han recuperat alguns orgues com el de la Catedral de Tarragona i el de Poblet (que també compta amb un dels pocs festivals d'orgues a Catalunya) i actualment s'està renovant el de la Basílica de la Mercè. Però nous temples musicals com l'Auditori no contemplen aquest instrument.

Tot i això, el festival de Montserrat ha estat un èxit de públic en totes les sessions. A més del programa amb intèrprets d'arreu del món, també s'ha incorporat en el circuït internacional de festivals d'estiu. Un públic especialitzat que es barreja amb un públic familiar i local.

El VII Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge l'abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, que dona el nom al festival iniciat el 2011 després de la inauguració del nou orgue Blancafort de la Basílica. La direcció artística del Festival és responsabilitat de Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i president del Pontifici Institut de Música Sacra Sant Anselm de Roma, amb l’assessorament de l’organista Miquel González i la coordinació general del pare Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música dóna suport al Festival i enregistrarà algun dels seus concerts que també s'ofereixen en directe a Montserrat Ràdio i Montserrat TV. A més es podran seguir per les televisions de la Xarxa de Comunicació Local i pel Canal 159 de Movistar Plus.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.