Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
santa-eulalia-expo-6
Galeria d'imatges

És santa Eulàlia que plora” diuen els barcelonins quan plou per les festes de la Mercè. Potser santa Eulàlia no plora tant perquè amb el pas dels anys s’hi ha anat acostumant, però probablement també perquè hi ha un reducte ingent de barcelonins que sortosament no l’han oblidat ni han volgut fer-ho. Enguany, la festa major d'hivern de la ciutat, que té lloc pels volts del 12 de febrer, és recordada en una singular exposició que fins al 3 de març ocuparà la sala d’actes de la Casa dels Entremesos, i que ha estat inaugurada aquesta setmana.

A l'exposició 'Pel febrer, Santa Eulàlia' s’hi mostren els programes i cartells de bona part de les edicions de la festa que s’han succeït des de 1983, quan la celebració va començar a agafar una nova empenta gràcies a entitats geganteres de Ciutat Vella, que van sortir en cercavila un 12 de febrer, iniciant així a la recuperació als carrers d’una festa que havia anat davallant inexorablement.

Ho recorda bé Xavier Cordomí, un dels impulsors de la recuperació: "Aquell any, quan vam sortir amb els gegants queia aiguaneu, i a la tarda va nevar. Era el 12 de febrer de 1983, un dissabte. A la tarda va nevar com el dia de la mort de santa Eulàlia, que crucificada nua, la neu li va tapar el cos".

L’exposició recull objectes, cartells, programes de la festa així com llibres, auques i un documental-entrevista als seus impulsors, entre altres objectes i publicacions. Comissariada per Montserrat Garrich, Agnès Bartolomé i Laura Anton, l’exposició pot visitar-se lliurement i de manera gratuïta. La visita permet als barcelonins endinsar-se als més de 40 anys d’aquesta empenta renovada que fa que cada mes de febrer la ciutat comtal recordi la seva copatrona amb l’orgull barceloní que li aporta la seva cultura més genuïna inundant els carrers.

La festa major d’hivern de la ciutat és una realitat també gràcies a un conjunt d’entitats de cultura popular de Ciutat Vella, que aixoplugades a l’activa Casa dels Entremesos, fan possible una autèntica celebració barcelonina, i per tant genuïnament catalana amb el suport de l’Ajuntament.

El mató i la visita a les Clarisses de Pedralbes

Cada 12 de febrer, el consistori barceloní compleix el vot de visitar la comunitat de clarisses de Pedralbes, visita que les monges corresponen amb un tast al refetor del famós Mató fet amb una recepta que les abadesses d’aquest cenobi s’han anat transmetent successivament. Dilluns se celebraran els actes religiosos principals, es podrà visitar la cripta de santa Eulàlia a la Catedral de Barcelona, s’hi farà la missa a les 19:15 h. Les festes acabaran amb una ballada de sardanes a les 18:30 h a la plaça de Sant Jaume amb la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i la cercavila de les Laies, les gegantes de Ciutat Vella.

La capella, situada al carrer de la Baixada de Santa Eulàlia, llueix des de fa dies engalanada a l’espera dels fidels que s’hi acostin. I qui s’atansi al claustre de la Catedral, farà bé de saludar les 13 oques. El nombre que ens recorda tot l’any la tendra edat de la mort d’aquella jove sarrianenca que esdevindria patrona de la ciutat, Eulàlia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.