(Lucía Montobbio –CR) El 20 d’octubre se celebra la festa de Guru Grant Sahib, que significa “Venerat Mestre Llibre”. És el dia en què es recorda la importància del llibre sagrat dels sikhs.
I és que el llibre en si mateix es tractat com a guru. El 1708 Gobind Singh, el desè guru, va passar la successió espiritual al llibre: Guru Granth Sahib. Les seves pàgines serien eternes i vives. La comunitat sikh no ha tingut cap successor més, ja que les paraules escrites sobreviuen a la vida de les persones. El llibre sagrat és un guru sikh per sempre viu.
El llibre Sri Guru Granth Sahib està escrit en alfabet gurmukhï, conté poesies, pregàries, himnes de referents de la tradició religiosa musulmana, hinduista i sikh. Els devots l’estudien, el llegeixen, preguen, reflexionen sobre les seves paraules, el tracten amb extrema cura i respecte.
Abans de Guru Granth Sahib, la comunitat sikh va seguir deu gurus: Guru Nanak, fundador de la religió sikh, Guru Angad, Guru Amardas, Guru Ramdas, Guru Arjan Dev, Guru Hargobind, Guru Har Rai, Guru Harkrishan, Guru Teg Bahadur i Guru Gobind Singh. La comunitat sikh té un dia per celebrar la vida de cadascun d’aquests gurus.
El Guru Grant Sahib es vesteix amb teles precioses, i després es carrega en un suport d’or damunt d’un carro, i es porta en processó –Nagar Kritan– pels carrers especialment en dues ocasions: en la celebració del naixement del Gurú Nanak –el 19 de novembre– i del naixement de Gobind Singh –el 5 de gener–. A Barcelona, aquestes processons tenen lloc al barri del Raval.
Els assistents mostren el seu respecte al llibre sagrat oferint menjar, flors, cantant, i vestint també de color safrà: juntament amb el blau són els dos color que tenen una significació espiritual. Mentrestant, un fidel el venta amb un plomall com a mostra de reverència i admiració a la seva autoritat espiritual. Davant de la processó també hi ha una mostra d’arts marcials, en memòria dels inicis dels sikhs quan es van haver de defensar al Nord de l’Índia en el moment d’implantar la nova tradició religiosa. Va néixer ara fa 500 anys, per trencar amb les barreres que diferenciaven les castes.
La seva arribada a Catalunya data dels anys 80. Avui dia compta amb milers de seguidors a Catalunya, hi ha devots nascuts aquí. La seva presència al nostre país està distribuïda en diferents regions: Barcelonès, Gironès, Baix Camp, Garrotxa, Osona.
Cicle conferències festes religioses
La direcció general d’Afers Religiosos organitza aquest 2021 un cicle de conferències on es parla de festivitats religioses. La proposta vol donar a conèixer la diversitat religiosa de Catalunya, afavorir l’intercanvi i la cohesió social. És un espai obert que vol promoure el diàleg, i l’expressió del coneixement i l’experiència religiosa que tenim present al territori. Aquesta iniciativa complementa la publicació del material “Fes Festa!”, que presenta la pluralitat religiosa i ofereix eines per contribuir a la convivència.