(Jesuïtes) Amb motiu del Dia Internacional de la Nena, Entrecultures posa en marxa la campanya ”La llum de les nenes” per fer visible la desigualtat que pateixen les nenes, protegir-les enfront de la violència, valorar la seva capacitat per escollir el seu futur i incidir per transformar les causes de les injustícies que pateixen. Segons Raquel Martín, directora de comunicació i desenvolupament Institucional d’Entrecultures, ”volem que brilli la seva llum. Les nenes tenen dret a una infància en igualtat d’oportunitats, lliure de pors, d’amenaces i agressions. L’educació pot defensar-les, protegir els seus drets, transformar les seves vides”.
Entrecultures treballa a més de 12 països a través del projecte La llum de les nenes obrint oportunitats perquè la seva llum brilli. Atenen a més de 12.700 nenes a països com R D Congo, República Centreafricana, Sudan del Sud, Txad, Kenya, Guatemala, Nicaragua, Haití, El Salvador, Hondures o Perú. En tres línies d’acció: fomentant el seu accés i la permanència escolar, prevenint, detectant, atenent i denunciant la violència contra les nenes i oferint rehabilitació psicològica i social a les nenes víctimes de violència, millorant la seva autoestima i realitzant activitats de formació i integració.
Més de 200 milions de nenes al món han patit mutilació genital. Cada any 12 milions de nenes són obligades a casar-se abans de fer els 18 anys. 150 milions pateixen violència sexual. I 34,2 milions de nenes i dones són refugiades o desplaçades. La majoria de nenes al món es veuen obligades a realitzar tasques de la llar com cuinar, anar a buscar llenya, aigua o quedar-se a càrrec dels seus germans petits. Aquestes formes de violència cap a les nenes provoquen en elles greus seqüeles psicològiques, físiques i socials que les marquen per sempre, i les allunya de l’escola, de la seva infància i de les seves oportunitats.
L’informe que acompanya la campanya “Nenes lliures de violència: dret a l’educació, garantia d’igualtat” recull la relació entre l’educació i la violència i analitza el concepte de violència i les seves principals causes, així com els tipus de violència als quals s’enfronten les nenes: la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil i els embarassos precoços.
La campanya es presenta a Barcelona aquest dijous 11 d’octubre a les 19:30 hores al Casal Loiola del carrer Balmes. Comptarà amb el testimoni de Sifa Kaite, Coordinadora del Programa de Protecció a la Infància del Servei Jesuïta als Refugiats al Txad i amb Sofía Gutiérrez, Responsable de comunicació de la xarxa educativa Fe y Alegría Guatemala; que al llarg del dia faran xerrades a tres escoles de Barcelona, amb alumnat de Batxillerat.