(Laura Mor –CR) Cartellera de luxe per al segon Festival de poesia religiosa i transcendent. El proper divendres el Reial Cercle Artístic de Barcelona aplegarà una vintena de poetes i de músics en un recital únic a Catalunya, que enguany destinarà els beneficis a la investigació del càncer infantil. La cita mostrarà no sols la vigència de la temàtica espiritual, sinó la predisposició de tants escriptors en llengua catalana, que s'interroguen i miren més enllà.
“Fer poesia i parlar de Jesús avui, en un context de crisi, és gairebé imprescindible perquè Jesús ajudava la gent i es donava realment als pobres” defensa el filòleg i poeta Eduard Miró que, junt amb Jordi Pàmias, han coordinat poetes d'arreu del territori, amb sensibilitats diferents, en aquesta proposta única.
Però parla també d'un rerefons compartit i universal: “Siguem creients o no, l'home que mira cap el cel i veu la bellesa de la natura, es fa unes preguntes. I això dóna peu a buscar la veritat i, en el cas dels que seguim a Crist, de viure una doctrina de respecte i d'estimació a l'altre” explica Miró. I recorda com va estudiar les avantguardes amb Joaquim Moles i diu: "Si Déu fos una avantguardista, la seva avantguarda es diria immensisme, perquè és l'arquitecte d'aquest cel i d'aquest mar, d'aquesta immensitat”.
Un recital poeticomusical
El festival de caràcter benèfic, alternarà la música del cantautor Josep Messeguer –fundador del grup Ressò– i de la pianista i violinista Núria Grima amb el recital d'un parell de poemes per autor. Els poetes Eduard Miró i Marta Pérez i Sierra conduiran l'acte i donaran pas a cadascun dels 19 poetes que recitaran algunes peces pròpies.
“Hem buscat gent que destaqui en el camp de la poesia transcendent”, diu Miró. I ho han aconseguit. Entre els participants hi ha noms de llarga trajectòria literària, com són Jordi Pàmias, que és el promotor de la iniciativa; el poeta i lingüista Carles Duarte, president del CoNCA i director de la Fundació Lluís Carulla; el físic i poeta David Jou –que acaba de publicar La mística dels dies–; la poeta i dissenyadora Teresa Cost-Gramunt, reconeguda com a Mestra en Gai Saber; el professor de llengua i literatura catalana Miquel-Lluís Muntané, que va 'impulsar i dirigir de la revista especialitzada en poesia Saba Poètica; la jove poeta Laia Llobera; el músic, narrador i poeta Josep-Oriol Vaca; la filòloga i poeta Glòria Calafell; l'escriptora i farmacèutica Rosa Fabregat; el poeta, assagista i novel·lista Vicenç Llorca; la poeta, narradora i crítica literària Susanna Rafart, que forma part del grup de poetes auto-anomenat Els Imparables; la periodista, poeta i professora Gemma Casamajó; el president del grup Poesia en Acció Guillem Vallejo; el poeta Francesc Forcades; a poeta Empar Sáez, membre fundadora del grup de poesia Reversos; la poeta i professora de Llengua catalana Isabel Ortega; i el filòleg i poeta Eduard Sanahuja, entre d'altres.
“La poesia són sentiments i valors i sempre que hem organitzat un festival hem procurat que tingui una finalitat altruista”. En aquest cas, els poetes i músics participants cediran llibres i els cd d’autoria pròpia per vendre’ls a benefici de la investigació del càncer infantil dels laboratoris de la Fundació Sant Joan de Déu.
El darrer divendres de novembre
La primera edició, el novembre passat, ja va despertar l'interès en el sector. En aquella ocasió hi va participar també els poetes Carles Torner i Jaume Subirana, autors de l’antologia 50 poemes amb àngel. El primer actualment viu a Londres i el segon, a Holanda.
“No se'n fa cap, de festival d'aquest tipus i està bé que la gent que fem poesia d'aquesta temàtica ens puguem aplegar com a mínim un cop l'any”, explica Eduard Miró. És així com l'organització vol fixar al calendari el darrer divendres del mes de novembre com a cita de la poesia religiosa i transcendent.