AINA ARGUETA -CR "La doctrina social de l'Església és el tresor més ben amagat de l'Església", afirma el professor Bernat Sellarès, gerent de l'Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). Per donar-la a conèixer, el 20 de novembre s'organitza una sessió de treball de la Facultat de Teologia de Catalunya amb títol 'Invertir és sempre una elecció moral?' al voltant del document Mensuram Bonam, que va sortir l'any passat just després que la Santa Seu aprovés que totes les inversions que es fessin des del Vaticà havien d'anar en línia amb la doctrina social de l'Església.
"És un document que va orientat no només a una dimensió d'Església, sinó a compartir aquesta visió humanitzadora de l'economia per poder fer-la arribar al món sencer", explica Sellarès. En la sessió participaran persones que formen part del món empresarial, tot i que incloure'ls en aquests espais no és nou. "Tot neix de la mateixa voluntat del papa Francesc", explica. Per exemple, "l'economia Francesco és un moviment de joves economistes i empresaris que el Papa va seleccionar per donar-li, com ell deia, una nova ànima a l'economia", afegeix el gerent.
Sellarès argumenta que el Papa Francesc té molt clar que els problemes que es deriven del sistema econòmic no són problemes tècnics, sinó que són problemes de la visió i de l'esperit amb el qual es practica l'economia. "Tot això s'engloba amb aquesta voluntat del Papa de canviar la manera en què fem economia", afegeix.
El professor considera aquesta proposta com l'única manera per salvar al món d'aquesta crisi social i ecològica. "Són dues crisis que no estan deslligades l'una de l'altra", clarifica. "Aquest model cultural occidental, basat en el creixement, és el que ens està portant al col·lapse ecològic", denuncia. Sellarès també explica que el papa Francesc no és el primer que ha cridat l'atenció a aquesta deriva econòmica. "La denúncia d'aquest model depredador és present ja en totes aquestes encícliques dels Papes", com l'encíclica Caritas in veritate del papa Benet XVI.
Un dels conceptes que es presenten a la jornada és la 'lògica de l'amor' que "no és altra que la lògica de l'Evangeli, és a dir, el manament de estimeu-vos els uns als altres", especifica el professor.
Segons Sellarès, en l'àmbit econòmic es prenen determinades decisions, sobretot a nivell d'inversió, que al final el que fan és buscar la màxima rendibilitat immediata amb el menor cost. "Això moltes vegades comporta depredar l'entorn i, per tant, també degrada les persones", assenyala. Per tant, afegeix, "fer economia des d'una lògica de l'amor és fer economia des d'aquesta lògica del bé comú".
L'economia en pràctica a l'AUSP
La jornada de reflexió estarà dividida en dues parts. A la primera part introductòria, presentada per Joan Costa, director de la Càtedra, i Bernat Sellarès, professor universitari, s'inspeccionarà en què es basen els principis de la doctrina social i es buscarà fer entendre la inversió des d'aquesta perspectiva. "Invertir com una manera de protegir, de cuidar i de tenir cura de les persones i de les institucions", puntualitza Sellarès. La segona part serà més pràctica on s'intentarà veure com es pot invertir segons la doctrina social de l'Església de la mà de persones que formen part del món financer que gestionen fons d'inversió amb aquesta filosofia, com Joan Fontrodona, de Càtedra CaixaBank RSC-IESE, i Baldiri Ros de Foment del Treball.